Hannah i Martin – zaljubljeni par…

Martin Heidegger je imao 36, a Hannah Arendt 19 godina - on je bio sveučilišni profesor i već poznati filozof, oženjen i otac dvoje djece, ona njegova talentirana studentica.

Oni su veliki filozofi 20. stoljeća, a njihova je romansa prerasla u prijateljstvo koje je trajalo pola stoljeća. Njihova pisma sada možete čitati i na hrvatskom jeziku.

O Hannah Arendt i Martinu Heideggeru, njihovom odnosu, pismima i prijevodu razgovarali smo Nadeždom Čačinović koja je prevela knjigu Pisma od 1925. do 1975. Knjigu je priredila Ursula Ludz, u Njemačkoj je objavljena 1998. godine, a prijevod na engleski 2004. godine potaknuo je recenzije u vodećim svjetskim časopisima.

Hannah Arendt i Martin Heidegger upoznali su se u Marburgu gdje je ona bila njegova studentica. Ubrzo je Arendt napustila Marburg, da bi nastavila studij u Heidelbergu gdje joj je učitelj bio Karl Jaspers. Godine 1933. Arendt je s majkom emigrirala iz Njemačke, kratko vrijeme živjela je u Parizu da bi se trajno nastanila u New Yorku, gdje je u početku pisala za Aufbau, židovski časopis na njemačkom koji je izlazio u tom gradu, a poslije je ostvarila sveučilišnu karijeru i objavila knjige koje su obilježile 20. stoljeće.

Objavljena pisma dvoje filozofa otkrivaju povijest veoma intenzivne intelektualne i ljubavne veze, no složenost i delikatnost njihovog odnosa ipak se ne otkriva potpuno na ovim epistolarnim stranicama. Treba reći da je dopisivanje bilo i prekinuto na duže vrijeme, od 1933. do 1950. godine.

O knjizi pisama Hannah Arendt i Martina Heideggera filozofkinja Nadežda Čačinović govorila je u emisiji Do korica, koju možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija, a s njom smo razgovarali i u emisiji Knjiga ili život, koju emitiramo ponedjeljkom na HRT3, a možete je pratiti i na usluzi HRTi, te na Facebooku.