'Orašar' švedskog koreografa Fredrika Rydmana

To je okrutna priča s fantastičnom glazbom – piše u opisu predstave na službenim mrežnim stranicama minhenskog kazališta Deutsches Theater.  Stari balet na posve nov i neočekivan način postavio je švedski koreograf i europska zvijezda Fredrik Rydman.

'Nutcracker Reloaded'
je zapravo ulična plesna verzija klasičnog baleta koja okuplja mladu i staru publiku, jer uz bok remek-djelima Čajkovskog stavlja nove pjesme. Premijerno je predstavljena u rujnu 2016. u štokholmskom Dansensu Husu. Nakon minhenske premijere, može ga vidjeti i austrijska publika. Glavna junakinja Clara, beskućnica je i sirotica. Gospodin Drozdobrad nije nikakav začarani-striko, nego je bezobziran trgovac, a djevojčica upada u njegove mreže.

Suvremeni se glazbeni elementi smjenjuju s partiturom Čajkovskog. U verziji Fredrika Rydmana 'Orašar' je tvrd orah, a prvotno romantična bajka prerasta u košmaran spoj zabave, poezije i dosjetaka. U galeriji klasičnih i modernih junaka, pojavljuju se i Drakula, Super Mario, Darth Vader... Predstavu kritičari opisuju kao 'obiteljski plesni spektakl za sve uzraste, razigran, inovativan, suvremen i energičan. Plesne točke prati bogat video dizajn s 3-D projekcijama. Uz puno humora i apsurdnih situacija to uvijek iznenađuje, jamči smijeh i djeluje na publiku kao na vožnja rollercoasteru.' Raskošna predstava Obnovljeni  Orašar 'Nutcracker Reloaded', nakon uspješne turneje po Njemačkoj i Austriji, početkom lipnja 2018. vraća se u München.

Zvučni zapis dostupan je ovdje, a video, objavljen u emisiji 'Alpe Dunav Jadran' možete pogledati odmah.