U središnjoj Istri 'Dani mednih delicija'

Područje Pazinštine poznato je po proizvodnji meda. Poznato je i po Danima meda, a i po i gastromanifestaciji Dani mednih delicija. Svrha je popularizirati uporabu meda u kuhinji te gostima i tijekom zimskih mjeseci ponuditi razlog za posjet središnjoj Istri.

Slatko i kiselo ljube se u kuhinji. Tako se i med izvrsno sljubljuje s najrazličitijim namirnicama, od integralne tjestenine do mesa. Svakoga vikenda tijekom ovoga mjeseca u desetak restorana na području Pazinštine mogu se kušati meniji na bazi meda. Slijed od četiri jela stoji 120 kuna.

Za pripremu maštovitih jela od meda kuhari su se posebno educirali. Omugućila im je to besplatno turistička zajednica središnje Istre. Odlučili smo napraviti nešto konkretnije kako bi podučili naše ugostitelje te smo na natječaj HTZ-a kanidirali radionice upravo za njih na temu valorizacija meda u loklanoj gastronomiji, kaže direktorica TZ-a središnje Istre Sanja Kantaruti.

Med je još uvijek nedovoljno zastupljen u gastronomiji. U prehrani u Hrvatskoj ne prelazi niti 1 kilogram po glavi stanovnika, što je vrlo malo, a mi smatramo da je to premalo, ističe predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin Ranko Angelini.

Stoga konzumaciju meda nastoje potaknuti i ovom manifestacijom. A za iduću godinu pčelari kuharima spremaju novi izazov - valoriziranje propolisa i peluda u kuhinji.