'Milijarde ustaju' u Osijeku i Rijeci

Osijek je danas bio dijelom globalne plesne kampanje Ujedinjenih naroda 'Milijarde ustaju' utemeljene na osobnoj priči zlostavljane žene, a pokrenute u New Yorku. Ujedno je riječ i o nacionalnom projektu 'Živim život bez nasilja' čiji su cilj prevencija i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja općenito.

Uz plesače iz plesnog kluba zaplesali su policajci, vatrogasci, volonteri Crvenoga križa, sportaši, učenici, pa čak i osječka dogradonačelnica. Vrtjeli su se u ritmu popularnih šetalica kako bi dali potporu tom hvalavrijednom projektu.

Kampanja je započela na Valentinovo 2012. god. kao reakcija na zastrašujuću statistiku da će jedna od tri žene na planeti biti pretučena ili silovana, što s obzirom na svjetsku populaciju od preko 7 milijardi stanovnika iznosi više od milijardu žena i djevojčica. U preko 200 zemalja svijeta žene, muškarci i mladi protestiraju, ustaju i plešu protiv nasilja nad ženama.

Cilj ove manifestacije je solidarizirati se s borbom protiv nasilja, upozoriti na njegove štetne vidljive i nevidljive posljedice, pozvati i ohrabriti žene žrtve nasilja, ali i sve ljude da prijave nasilje i ne zatvaraju oči. Ustajemo kako bismo pokazali odlučnost u stvaranju nove svijesti – svijesti koja se odupire nasilju.

I u Rijeci se zaplesalo protiv nasilja nad ženama i to četvrtu godinu zaredom. Ispred kazališta Ivana pl. Zajca plesali su članovi skupine Flame, uz podršku brojnih građana.

Ove godine kampanja želi upozoriti na problem nasilja nad ženama, no pažnja je, istaknuto je na riječkom Kazališnom trgu, usmjerena i na ratifikaciju Istanbulske konvencije.