Knjižara Ljevak kao novo mjesto okupljanja književne publike i kulturne javnosti

Novi projekt Naklade Ljevak njihovu zagrebačku knjižaru pretvara u mjesto susreta umjetnika i publike zahvaljujući mjesečnim tribinama nazvanim 'Kul u gradu'. Na njima istaknuti gosti raspravljaju o aktualnim kulturnim i umjetničkim događajima u Zagrebu.

Ako je suditi prema gostu prvog ovogodišnjeg događaja, „najkul“ u gradu bili su pisac Damir Karakaš i redateljica Tamara Dragičević koja je režirala predstavu prema njegovu romanu Sjećanje šume. Roman već dulje od godinu dana vrlo uspješno nalazi put do čitatelja, a sudeći prema prvim kritikama, i predstava je na dobrom putu.

Mislim da je ta predstava u Gavelli donijela kazališni jezik koji nije nov, ali je novost za to kazalište jer tamo se još nije radila predstava tog tipa. Svi članovi ansambla su lijepo reagirali na projekt u kojem ne bih mijenjala apsolutno ništa,  kaže redateljica predstave Tamara Dragičević.

Svi koji vole knjige Damira Karakaša reći će da piše o fragmentima iz vlastitog života i Lici u kojoj je odrastao, no iščitat će i ono puno dublje. Kad me netko pita o čemu govore moje knjige, kažem da govore o pravdi i slobodi, a ne o Karakašu i o Lici,  ističe Damir Karakaš.

'Kul u gradu' projekt je koji, među ostalim, nastoji oživjeti knjižare kao bitno mjesto kulturnog života, ali i propitivati neke goruće aktualne teme. Sljedeći događaj bit će početkom ožujka, a do tada možete navratite u knjižare i izabrati štivo koje će vam ponuditi neko novo iskustvo, možda susret, ali zasigurno užitak.