Vinkovačke jeseni pod geslom 'Pregršt istine'

Ovogodišnje 53. Vinkovačke jeseni održat će se od 7. do 16. rujna pod geslom 'Pregršt istine', najavljeno je na prvoj sjednici Organizacijskog odbora manifestacije. Uz folklorno - tradicijski dio, održava se i niz gospodarskih, kulturnih i sportskih sadržaja kao i priredbi namijenjenih mladima.

Predsjednik Organizacijskog odbora i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić naglasio je da pripreme za najveću hrvatsku smotru izvornog folklora počinju prije nego proteklih godine te očekuje da 53. Vinkovačke jeseni sadržajno i kvalitetom nadmaše prethodne.

Tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković najavio je da će se Folklorne večeri održavati od 7. do 11. rujna uz nastupe 61 KUD-a, a Dječje vinkovačke jeseni najavljene su za 8. i 9. rujna uz sudjelovanje 60-tak dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske.

Državna smotra izvornog hrvatskog folklora upriličit će se 15. rujna, a od 14. do 16. rujna održat će se i sve uobičajene središnje priredbe 53. Vinkovačkih jeseni.

Svečanost otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni, 14. rujna pod geslom 'Pregršt istine' i ove godine osmislit će dugogodišnja scenaristica Vinkovačkih jeseni Ana Cvenić, a na pozornici će oživjeti slike iz bogatoga književnoga opusa zavičajne književnice Mare Švel Gamiršek. U njezinim djelima ima puno toga, ima povijesti, folklora, narodnoga vjerovanja, pučkih pjesnika i pjesama, slavonske šume i nadasve Šokaca i Šokadije, rekla je Cvenić, otkrivajući motive koji je vode u osmišljavanju scenarija.

Svečani mimohod sudionika 53. Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega održat će se 16. rujna, a toga dana u večernjim satima manifestacija će biti zatvorena.