Wim Wenders snimio dokumentarni film o papi Franji

Papi Franji je posvećen dokumentarni film slavnog redatelja Wima Wendersa koji će u svibnju izaći u Sjedinjenim Državama i u kojemu Papa govori o svijetu i o životu općenito, priopćili su producenti filma snimljenog u koprodukciji s Vatikanom.

'Papa Franjo - čovjek od riječi' za koji je scenarij napisao i koji je režirao Wim Wenders, redatelj triput nominiran za Oscara (Pariz, Teksas, Buena Vista Social Club, Nebo nad Berlinom), dolazi u američke kinodvorane 18. svibnja.

U tom dokumentarcu koji je dobio odobrenje Svete Stolice, Papa se izravno obraća javnosti govoreći o imigraciji, ekologiji, neravnomjernoj raspodjeli bogatstva i ulozi obitelji. Prihvaćajući pitanja ljudi svih društvenih skupina, papa Franjo odgovara zemljoradnicima, radnicima, izbjeglicama, djeci, starijima i zatvorenicima, dodaje se u priopćenju Focus Featuresa.

Dokumentarac prikazuje osamdesetjednogodišnjeg Papu koji putuje svijetom, uz arhivske snimke njegovih nastupa u UN-u, u američkom Kongresu i u Yad Vashemu, posvećenom žrtvama holokausta u Jeruzalemu. Papa Franjo je živi primjer čovjeka koji drži svoju riječ. U našem filmu on se izravno obraća gledatelju, iskreno i spontano, istaknuo je Wenders pošto je njegov projekt prvi put objavljen lani.

Bivši nadbiskup Buenos Airesa, rođen 1936. u skromnoj obitelji kao Jorge Mario Bergoglio, prvi je poglavar Katoličke Crkve s 1,2 milijarde vjernika koji dolazi iz Latinske Amerike. Papa je lani debitirao na filmu kada je glumio sebe u dječjem pustolovnom filmu na engleskom Beyond the Sun.