Završen prvi krug audicije za Euroviziju mladih glazbenika

Hrvatska radiotelevizija, nakon što je objavila da će Franka Batelić braniti hrvatske boje na ovogodišnjemu 63. natjecanju za pjesmu Eurovizije, počinje postupak izbora svojega predstavnika na još jednom glazbenom natjecanju pod okriljem Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU). U ovome je slučaju riječ o natjecanju u izvedbi klasične glazbe, odnosno Euroviziji mladih glazbenika koja će se održati u kolovozu u Edinburghu u Škotskoj.

Nacionalni izbor sastoji se od dvaju izlučnih krugova. Na audiciji uz klavir, koja je održana 15. veljače, nastupilo je četrnaest prijavljenih kandidata. Snage su odmjerili solisti na violini, violončelu, klaviru, flauti, klarinetu, oboi, saksofonu, trubi i gitari u dobi od 13 do 20 godina.

U jakoj konkurenciji za ulazak u drugi, završni izlučni krug izborili su se: flautistica Franziska Anne Fundelić (17), klarinetist Max Godinić (16), trubač Luka Halužan (17), violončelistice Lana Lucija Horvatić (16) i Tonka Javorović (20), harmonikaš Martin Kutnar (17) i saksofonist Jan Tominić (14) te kao rezervni kandidat saksofonist Patrik Prežgaj (14).

Franziska Anne Fundelić učenica je Glazbene škole Zlatko Grgošević u klasi profesorice Jelene Valković, Max Godinić učenik je Umjetničke škole Franje Lučića u klasi Marka Zavišića, Luka Halužan učenik je Glazbenog učilišta Elly Bašić u klasi Rudolfa Homena, Lana Lucija Horvati učenica je profesorice Dobrile Berković Magdalenić, Martin Kutnar učenik je profesorice Mirele Buchberger Karlo, Tonka Javorović studentica je Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Valtera Dešpalja, Jan Tominić, učenik je Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru u klasi profesora Tomislava Žužaka i Patrik Prežgaj učenik je Glazbene škole Pavao Markovac u klasi profesora Nikole Fabijanića.

Prolaskom na audiciji finalisti su izborili priliku za nastup sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera što će mnogim od njih biti prvi nastup s nekim profesionalnim orkestrom. HRT kao članica EBU-a redovito sudjeluje na Euroviziji mladih glazbenika. Taj je projekt okvir za promociju Hrvatske i njezinih umjetničkih potencijala na međunarodnom planu. No, možda i važnije, to je prilika da se svake dvije godine kroz nacionalni izbor predstavi novi naraštaj sjajnih mladih umjetnika čija su postignuća rezultat jedinstvenog talenta, ali i ozbiljnog i predanog, višegodišnjeg rada.  HRT im daje snažan poticaj u radu mogućnošću da nastupe sa Simfonijskim orkestrom, ali i čineći ih vidljivima u široj javnosti zahvaljujući izravnom televizijskom prijenosu završnice. Promoviraju se time pozitivne vrijednosti, nudi dobar uzor vršnjacima mladih glazbenih nada i utječe na klimu u društvu općenito, što je sve zadaća HRT-a kao javnog medijskog servisa, rekla je urednica projekta Ivana Kocelj.


U studiju 10 na HRT-u 8. ožujka u 20 sati očekuje nas uzbudljiva glazbena večer, vatromet radosti muziciranja i mladenačke energije koja će se prenijeti kroz nekonvencionalna koncertni format na publiku u dvorani, ali i gledatelje HTV3. Ocjenjivački sud u čijem su sastavu glazbenici s uspješnim solističkim karijerama aktivni na hrvatskoj, ali i inozemnoj sceni među kojima su i najbolje plasirani hrvatski predstavnici na Euroviziji mladih glazbenika: violončelistica Monika Leskovar i udaraljkaš Filip Merčep te uz njih pijanist Goran Filipec, gitarist Krešimir Bedek i jazz saksofonist Andreas  Marinello odlučit će na licu mjesta o pobjedniku, odnosno virtuozu koji će 16. kolovoza  otputovati u Edinburgh. Tamo hrvatskog predstavnika ponovno očekuju dvije natjecateljske etape: recital i završnica uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda.

Sedmero najboljih prema mišljenju stručnoga ocjenjivačkog suda u završnici izbora hrvatskog predstavnika za Euroviziju mladih glazbenika uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u izravnom prijenosu mpžete pratiti uživo na Trećem programa u Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) od 20 sati te putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.