Prašinu podignula raspodjela državnog novca književnim časopisima

Ni ove godine ne prolazi glatko dodjela novca resornog Ministarstva časopisima iz kulture. Buru je ovaj put podignulo to što sredstva nije dobio književni časopis Gordogan, a onda i izlazak Kristiana Novaka iz Vijeća koje ga je odbilo financirati.

Je li napokon došlo vrijeme da se preispitaju kriteriji dodjele ili potpuno promijeni način raspodjele državnog novca u tu svrhu? Je li slučaj časopisa Gordogan samo kamenčić koji je pokrenuo lavinu medijskog prepucavanja o tome tko je zaslužio državni novac? – pitanja su koja je otvorila aktualna objava odluke o državnim potporama.

Nezadovoljnih je mnogo, a zadovoljnih vrlo malo – i oni šute. Među njima su svakako Vijenac i Hrvatsko slovo koji dijele gotovo trećinu ukupnog proračuna. Ako izdate časopis i otisnete ga u nekoliko stotina primjeraka, ako on nema kvalitetnu distribuciju i ako on zapravo - osim po nekim knjižnicama i možda u nekoliko knjižara dođe do krajnjeg korisnika - onda imate problem,  komentira urednik portala Moderna vremena Nenad Bartolčić.

Znamo li da knjižare propadaju, a knjižnice nemaju novca za nabavu novih knjiga i časopisa, problem postaje još veći. Očito je da ovakvi kriteriji i ovakav rad vijeća nisu dobri jer vijeće mora biti autonomno u djelovanju i kvaliteta mora biti važniji razlog za dodjeljivanje sredstava od toga je li neko uredništvo napravilo neku administrativnu greškicu,  ocjenjuje novinar Denis Derk.

Pisac Kristian Novak izašao je iz vijeća te kao razlog naveo prevelik pritisak, no nije bio voljan stati pred kameru, a akademiku Krešimiru Nemecu koji je član vijeća spočitava se, pak, sukob interesa jer je novac dodijeljen časopisu Forum čiji je glavni urednik.

No, i Nemec se slaže da način raspodjele novca nije dobar. U normalnim okolnostima bih vam rekao da tržište treba regulirati ponudu i potražnju časopisa, no mi nemamo tržište, nemamo distribucijsku mrežu. Mi smo se zapravo vratili u Gajeva vremena i funkcioniramo po principu pretplate,  objašnjava akademik Nemec.

Što se, pak, tiče časopisa Gordogan Nemec napominje da vijeće nije ni raspravljalo o sadržajnoj strani časopisa Gordogan: Sredstva su mu uskraćena zbog proceduralnih razloga. Gordogan je prevršio svaku mjeru u nepoštivanju obveza koja je preuzeo,  ističe Nemec.

Jasno je da vrijeme tiskanih časopisa prolazi i da čitatelje treba tražiti na nekim drugim, prema svemu sudeći, digitalnim platformama, no rješenje sadašnjih problema trebalo bi ponajprije potražiti za zajedničkim radnim stolom.