Pješaci i biciklisti, oprez!

Pješaci i biciklisti pripadaju najugroženijoj skupini sudionika u prometu. Dok se vozači motornih vozila svjesno prepuštaju riziku eventualnih nesreća, biciklisti, a posebno pješaci često se ponašaju kao da su oni "zaštićena vrsta". Upravo iz tog razloga Policijska uprava međimurska dugi niz godina provodi preventivnu akciju "Pješaci i biciklisti oprez", kako bi im ukazali na prometnu kulturu.

Običan reflektirajući prsluk može biti presudan u večernjim i noćnim satima da bi biciklist ili pješak bio vidljiv drugima. I na vozače se pokušava djelovati akcijama mjerenja brzine, provjerom količine alkohola u krvi i vezanja sigurnosnog pojasa, kako bi se ukazalo na to da je u vožnji važno biti oprezan i koncentriran.

Praksa potvrđuje da pješaci koji bi trebali gledati na prijelazima to ne čine, biciklisti jure preko pješačkih prijelaza bez zaustavljanja i ulijeću u kružne tokove. Nažalost, takvo ponašanje rezultira i lošim statističkim podacima. Naime prošle godine u ovo doba zabilježene su 3 prometne nesreće sa smrtno stradalima, jednim pješakom i 2 biciklista.

Ovakve akcije pokazuju da još ljudi uvijek nisu usvojili nošenje reflektirajućeg prsluka kojeg zapravo moraju nositi radi vlastite sigurnosti, a ne radi policije i ovo da biciklisti i pješaci nisu na čisto kojom stranom kolnika se mogu kretati, izjavila je Irena Branović, policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU međimurske.

Ne pridržavanje svega navedenoga početkom ove godine jednog je biciklista stajalo života. Tijekom ove akcije "Pješaci i biciklisti, oprez" prometna je policija zabilježila 56 prometnih prekršaja biciklista.

No, sve dok svaki sudionik u prometu ne shvati da prije svega sam mora paziti na svoju "glavu", pratiti i poštivati promet u kojem sudjeluje, sav trud policije i drugih službi je uzaludan, jer u slučaju nesreće manje je važno je li netko kriv ili ne.