Obveza sterilizacije životinja - ne moramo izmišljati toplu vodu

Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu 26.10.2017., dakle prije samo nekoliko mjeseci. Već pri donošenju postojali su prijepori, amandman koji je u zadnjem trenutku prošao glasovanje predložio je zastupnik Veljko Kajtazi i ticao se mogućnosti lokalne uprave da sama propiše obvezu sterilizacije na svojem području.

Već tada, upozoravali su uzgajivači, okupljeni u HKS-u, na neke nelogičnosti, a udruge za zaštitu životinja bile su većinom zadovoljne. Odluka o obvezi sterilizacije najavljena je u Čakovcu,  i ponovno je uzburkala duhove.

O tome su u emisiji Dobar dan, Hrvatska razgovarali Luka Oman, iz udruge Prijatelji životinja, Dijana Tomašegović Tomić, tajnica Retriver klub Hrvatska , Bojan Mataković, tajnik HKS-a, Branka Buković Šošić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, iz Ministarstva poljoprivrede. Iz Čakovca javljala se Aleksandra Hampamer, voditeljica azila Čakovec.

U studiju, odmah je postalo jasno da se Prijatelji životinja zalažu za obvezu sterilizacije dok članovi HKS-a, Dijana Tomašegović Tomić i Bojan Mataković upozoravaju na nelogičnost odluke.

U ovom trenutku ne možemo govoriti o drugoj mjeri, Zakon više ne dopušta usmrćivanje, mislim da to nije rješenje da životinje plaćaju životom  neodgovorno ponašanje prema kućnim ljubimcima, rekla je Aleksandra Hampamer.

Ljudi koji ne misle razmnožavati životinje ne mogu drugačije raditi kontrolu osim kastracijom, rekao je Luka Oman.

Apsolutno razumijem situaciju u spornim naseljima i jasno mi je da se taj problem mora riješiti. Međutim, ne slažemo se s metodama rješavanja problema. Ne moramo izmišljati toplu vodu, pogledajte samo primjer u Nizozemskoj koja je to riješila nenasilnim metodama. Oni su mijenjali mentalitet ljudi. Prijašnja shema u kojoj je pas rob, kasnije zaposlenik, na kraju je dovela do toga da je pas čovjekov prijatelj. Tako se rješava problem, a ne nasilnim metodama. Također, ne možete javno izjaviti da je sterilizacija rutinski zahvat. Pa to se obavlja pod anestezijom! Postoji mogućnost da se vaš pas neće probuditi i zato prije zahvata potpisujete papir prema kojemu pristajete na to da se vaš pas možda više nikad neće probuditi i to je istina, kazala je Dijana Tomašegović Tomić koja je ustvrdila kako je odluka Grada Čakovca apsurdna i kriva.

Nakon Čakovca. Odluku o obvezi sterilizacije navodno priprema i grad Zagreb.

Ono što uzgajivači vide spornim jest da se takva odluka tiče svih pasa osim onih koji su predviđeni za uzgoj. Zašto je to loše, pojasnio je u svojem viđenju tajnik HKS-a upozorivši da ima vlasnika pasa koji se ne bave uzgojem, ali imaju čistokrvne pse hrvatskih autohtonih pasmina i na izložbama diljem svijeta uspješno promoviraju naše pasmine. Razumijevanje za lošu situaciju imali su svi sugovornici.

Bilo je riječi i o razlici između kontroliranog i nekontroliranog uzgoja. Zakon nije predvidio razliku između odgovornih uzgajivača i onih koji, žargonski rečeno, "štancaju" pse. S takvim su pristupom uzgajivači iz HKS-a izrazito nezadovoljni.

Da je situacija s napuštenim psima alarmantna, složili su se svi gosti, ali rješenje situacije vide različito. Bilo je to očito i u studiju HTV-a, u emisiji Dobar dan, Hrvatska.

U Ministarstvu poljoprivrede, kako doznajemo, osnovano je nekoliko radnih skupina za izradu pravilnika koji bi pojasnili Zakon. Do donošenja Pravilnika lokalnim je upravama zakonski data mogućnost da propišu odlukom što žele.

Pogledajte emisiji u cijelosti!