Kamo izaći ovih dana? Preporuka Dubravka Jagatića

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić i jutros je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavio brojne zanimljive koncerte po dobrom starm pravilu - za svakog ponešto. 

Petak 16. veljače
Otrovna Kristina

Večeras u Tvornici kulture nastupa Otrovna Kristina. Riječ je o vrlo specifičnoj domaćoj grupi koja je do sada objavila jedan album,  pjesme sa drugog će večeras premijerno predstaviti a specifični su po jedinstvenoj mješavini hard rocka nastalog na ovim prostorima 70-tih i dvoglasnog pjevanja. Vrlo zanimljivo i dobro uz napomenu da su krajem prošle godine na Pozitivnom koncertu oduševili publiku koja nije bila upoznata sa njihovim radom. Grupu predvodi Niko Potočnjak, glazbenik koji je zaslužan za uspjeh grupe Seven That Spells.


Za ljubitelje etno jazza a ponajprije glazbenog stvaralaštva Tamare Obrovac dobra vijest sa Tamara večeras sa svojim Quartetom nastupa u zagrebačkoj Kinoteci. 

Subota 17. veljače
Plavi orkestar
Plavi orkestar
sutra navečer koncertom u Domu sportova obilježava 35 godina karijere u sklopu velike regionalne turneje Everblue. Zadnji puta ih je zagrebačka publika imala priliku gledati prije punih osam godina pa sam siguran da će ih njihovi obožavatelji doći podržati i čuti njihove najveće hitove i sutra navečer. Za one koji možda ne znaju ova sarajevska grupa bila je 80-tih u tadašnjoj Jugoslaviji popularna kao svojevremeno i Beatlesi u svijetu. Policija ih je čuvala od tisuća obožavatelja a albume su prodavali u stotinama tisuća primjeraka. I dan danas se pitam zašto. No, kako god, Loša i Plavi orkestar sutra će nas podsjetiti na svoje najveće hitove iz 35 godišnje karijere a usput i snimiti kadrove za dokumentarac koji se snima o njima.


Chui & Jazz orkestar HRT-a

Sutra i jedan koncert za ljubitelje posve drugačijeg glazbenog izraza. Jedan od najhvaljenijih novih hrvatskih jazz sastava Chui sa Jazz orkestrom HRT-a snimio je u MSU zajednički album Chui ovu glazbu kojega će promovirati sutra navečer u Tvornici kulture. Spomenuti je album na kraju prošle godine svrstan na sam vrh najboljih jazz albuma a našao se i pri samom vrhu najboljih hrvatskih diskografskih izdanja objavljenih u 2017. godini. Mislim da je to više nego dovoljno preporuka za ovu sjajnu suradnju između grupa Chui i Jazz orkestra HRT-a. 


Također dobra vijest za ljubitelje repa i hip hopa koji žive u Puli ili u Istri jer sutra u Uljaniku nastupa beskompromisna osječka hip hop družina Krankšvester dok ljubitelji vrhunskog techno zvuka iz Šibenika i okolice svakako svrate u Kuglanu gdje će Petar Dundov ugostiti Lowrencea Kleina.

Četvrtak 22. veljače
Nick Oliveri i Death Electric
I za kraj moram najaviti dva odlična koncerta i pet zanimljivih rock grupa. U Vintage Industrial baru nastupa Nick Oliveri sa svojim bendom Death Electric sa kojima će izvesti presjek hitova grupa u kojima je svirao a to su Mondo Generator i Queens of the Stone Age. Uz njega nastupa i njegov novi bend The Dwarfs a kao posebni gosti nastupaju i Svetlanas. Ruski punk rock sa živopisnom pjevačicom Olgom. Istu večer ali u klubu KSET svoj album Black Mother Earth promovira grupa Emphasis. Odličan post metal bend koji su na tom albumu na sebi svojstven način uglazbili roman Črna mati zemla Kristijana Novaka. Mračno, bučno i odlično! Uz njih nastupaju i zvukom slični Elephant Stalker.


U četvrtak u Hali Tivoli u Ljubljani nastupa Kraftwerk a za one koji neće ići u Ljubljanu ili Sarajevo informacija da Krafwerk ove godine otvara festival Dimensions u Puli 29. kolovoza umjesto Bjork koja ipak neće nastupiti no barem ćemo gledati Kraftwerk u predivnom ambijentu pulske arene.