Dizajnerske svjetiljke od 1950. do 1990. godine

Kada se spomene talijanski dizajn, svatko pomisli na neku svoju tihu patnju – brze automobile, fine cipele ili dizajn interijera. Ove posljednje zasigurno će oduševiti izložba 'Italian Light', koja gostuje u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt.

Šezdeset izloženih rasvjetnih tijela tek su manji dio velike privatne zbirke talijanskog kolekcionara Paola Cortopassija.

U mojoj kolekciji mogu se vidjeti različiti pristupi svjetlosti - od onih koji eksperimentiraju s različitim formama svjetlosti, do onih gdje se koriste inovativni materijali kako bi otkrili dublju, drugačiju funkciju svjetlosti od njezine tradicionalne svrhe koja je osvjetljavanje prostorije. Svaka svjetiljka tako nosi vlastitu poruku što je osobito važno za talijanski dizajn,  objašnjava kolekcionar Paolo Cortopassi.

Od svih izložbi koje sam postavio ova ima najviše uspjeha. Proputovala je cijeli svijet. Kamo god da dođe, privuče na tisuće posjetitelja. Mislim da je ovo trenutačno najvažnija kolekcija talijanskog dizajna uopće jer sadržava raritetne, važne primjerke koji se više ne proizvode,  ističe kustos izložbe Alberto Squarcia.

Izložba je ostvarena uz već tradicionalno dobru suradnju s Talijanskim institutom za kulturu: Željeli smo ovom izložbom pokazati da Italija nema samo sjajno klasično naslijeđe, poput renesanse i baroka, nego da ima i bogatu sadašnjost i suvremenost. Talijanski dizajn na najvišoj je svjetskoj razini već desetljećima,  napominje ravnateljica Talijanskog instituta za kulturu Stefania Del Bravo.

Ta izložba složili su se već prvi posjetitelji, može izazvati dvojake osjećaje - s jedne strane divljenje, a s druge - pritajenu, malu zavist.