Zvučni tragovi legendarnog Julija Đule Njikoša

Od tradicijskog glazbala muzejskog i povijesnog značaja do estradne zabave, tamburaška glazba ima snažni prepoznatljiv signal nacionalnog traga.

U novoj premijeri ciklusa Oda-birano, naslovljenoj Tamburaške vedute, nagrađivani autorski tim Zoran Brajević i Iva Lovrec Štefanović prenio je atmosferu s 40. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku, Belišću i Valpovu, gdje je pratio i snimao koncerte koji su okupili više od 1000 izvođača, ali i priču o tamburi, tamburici i tamburaškim sastavima.

O ocu slavonske tamburaške glazbe, legendarnom Juliju Đuli Njikošu (1924. – 2010.), čija se ostavština nalazi u Muzeju Slavonije, razgovarali su s kćerkom Vesnom Pečkaj Njikoš, te njegovom udovicom Verom Svobodom.

Zvučne bilješke među festivalskim izvođačima i publikom, zanimljive detalje o povijesti i sadašnjosti toga glazbala koje ovim festivalom otvara prostore umjetničke glazbe, detalje o pisanju i aranžiranju glazbe za tamburaške sastave, zanimljivosti o radu s nekim orkestrima, te načinima rada ocjenjivačkoga suda donosi ova dokumentarno-glazbena priča uz vijest o osnutku studija tambure na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Sudjeluju mladi skladatelji iz Osijeka Matko Brekalo i Tihomir Ranogajec, dirigent Davor Kelić, predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza Krešimir Račić, članovi ocjenjivačkog suda Zdravko Šljivac, Siniša Leopold, Franjo Batorek i Sanja Drakulić, te Stipan Jaramazović iz Subotice i Vesna Mores iz organizacije festivala.

Tamburaške vedute iz ciklusa Oda-birano, koji emitiramo utorkom na HR1, pronađite u Slušaonici Hrvatskoga radija te na usluzi HRTi.