Naši kultni časopisi iz kulture – bez novca

Pitanje je hoće li ubuduće biti časopisa 'Gordogan', uz čije je ime Ministarstvo kulture, koje dodjeljuje novčane poticaje, nedavno napisalo  - nulu. Ali nezadovoljnih raspodjelom novca za časopise ima mnogo. Neki poznati i dugovječni, poput 'Quoruma' ili 'Kola', također nisu dobili ni kune.

Gordogan je godišnji časopis koji izlazi 40 godina. Nema ni redakciju, ni honorare za svoje suradnike, samo kvalitetu i godine izlaženja iza sebe. Kome smetamo,  pita se njegov urednik Branko Matan.

Od ove godine bez novčane potpore Ministarstva kulture zbog sličnih razloga, poput nepostojeće distribucije i slabog kontinuiteta izlaženja, neće biti ni Quoruma, ni Života umjetnosti, a ni časopisa Matice hrvatske Kolo, koji je, baš prije dodijeljenih mu nula kuna, proslavio 175. rođendan.

Časopis koji izlazi već više od pola stoljeća – Život umjetnosti - posljednjih je nekoliko godina Ministarstvo kulture sufinanciralo s 30 tisuća kuna, pa je ovogodišnja objava rezultata izazvala šok.

I kad su časopisi o dječjoj književnosti u pitanju, nema mjesta veselju. Ni tamo se, kad se male ruke slože, ništa ne može jer na popisu izdanja za koja više nema novca je i Mali Pero koji nikad nije ni imao papirnato izdanje.

O tome što se uopće može napraviti i tko su krivci za teško stanje književne periodike za emisiju Pola ure kulture govorili su glavni urednik časopisa Kolo Ernest Fišer, bivša glavna urednica Života umjetnosti Sandra Križić Roban, urednik portala Moderna vremena Nenad Bartolčić i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Silvija Šesto.

Pogledajte reportažu emitiranu u emisiji Pola ure kulture koju, osim srijedom na HRT1, možete pratiti i na usluzi HRTi:O slučaju časopisa Gordogan bilo je riječi i u emisiji Knjiga ili život - Gordan Nuhanović ugostio je dugogodišnjeg suradnika tog časopisa, profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Nenada Ivića: