Primjer izvrsnosti - projekt E-medica

Domaći projekt E-medica, pokrenut 2005. na inicijativu Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra, danas je respektabilan sustav okupljanja i poučavanja u strukovnom obrazovanju, a i šire. U sklopu toga sustava nastaju hvale vrijedni projekti učenika različitih škola, iz zemlje i inozemstva.

Zajednički projekti učenika predstavljaju se na godišnjoj smotri Dani E-medica koja je ove godine doživjela 11. izdanje. Već sada imamo 24 teme koje će učenici obrađivati za sljedeću smotru, najavljuje voditelj projekta E – medica prof. Edin Kadić.

Svaka škola koja želi voditi neki novi projekt koji su, naglašava, osmislili učenici, pod mentorstvom nekog od nastavnika, nalazi dvije do pet partnerskih škola. Oni će sad tijekom školske godine koristiti i fizički odlazak jednog kod drugih, koristit će sve oblike tehnologija da bi međusobno komunicirali, obrađivali tu temu i izradili na kraju jednu prezentaciju. 

Tema je bezbroj. O depresiji, brain gym-u, piercing-u, ili primjerice o rijetkim bolestima čime se bavila Anđela Zelić dok je Antea Škalec detaljno obrađivala alge. Meni je ovo bila druga godina za redom da idem na ovaj projekt i bilo je jako dobro. Moja tema su bile rijetke bolesti i to je bio prilično težak zadatak jer, ističe Anđela, zapravo se o njima ne zna dosta jer stvarno ne postoje nikakvi registri o njima. Nauči se puno toga i ono što mislim da je svima ostalo su nova poznanstva i nova prijateljstva koja se steknu, a uz to se uči, kazala nam je Antea.

Svi vičemo sada i pričamo o kurukulu , to je glavna tema obrazovanja. To je kurikul. Što je osnova, cilj koji treba ostvariti? Ispričati priču o algama, a oni sami pronalaze sve moguće putove, povezuju toliko tih predmeta, i biologija i fizika i… oni sami, učenici istražuju i to je u biti ta priča, dodaje prof. Kadić.

Na 11. Smotri Dani E-medica 2018. održanoj u Termama Tuhelj sudjelovalo je više od 270 srednjoškolaca i njihovih mentora iz 33 srednje škole, a predstavili su 27 projekata.