Maestru Kranjčeviću uručena nagrada Lovro pl. Matačić

Na tradicionalnom koncertu, kojim se Zagrebačka filharmonija svake godine prisjeća svog dugogodišnjeg šefa dirigenta Lovre pl. Matačića, nagrada za životno djelo uručena je uglednome dirigentu Vladimiru Kranjčeviću.

Dirigent, pijanist i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a priznanje mu je uručeno na sinoćnjem koncertu u dvorani Lisinski.

Kako se ističe u obrazloženju, Vladimir Kranjčević ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi nizom koncerata na kojima je uz remek djela stranih skladatelja, sustavno promicao domaće glazbeno stvaralaštvo, te usporedno djelujući kao uspješan ravnatelj, umjetnički voditelj i šef dirigent ansambala i ustanova koje njeguju, izvode i promiču klasičnu glazbu.

Uz aktivno umjetničko djelovanje, ostvario je i značajnu pedagošku karijeru odgojivši niz generacija hrvatskih glazbenika, dodaje se u obrazloženju nagrade koju je dodijelio stručni žiri u kojemu su bili predsjednica Ruža Pospiš Baldani i članovi Višnja Mažuran, Istvan Roemer, Zoran Juranić i Mirko Boch.

Kranjčeviću je nagrada uručena na tradicionalnom koncertu kojim Zagrebačka filharmonija odaje počast svojem dugogodišnjem šefu dirigentu Lovri pl. Matačiću. Za pult Zagrebačke filharmonije Lovro pl. Matačić prvi je puta stao 1927. godine, da bi se nakon Londona, Berlina, Beča, Rima i Tokija vratio u Zagreb te od 1960. do 1970. godine obavljao funkciju šefa dirigenta tog orkestra.

Koncertom u čast Matačiću ravnao je ugledni američki maestro Dennis Russell Davies, operni i koncertni dirigent, pijanist i komorni glazbenik, koji se smatra jednim od izuzetno inovativnih i poduzetnih dirigenata u svijetu klasične glazbe.

Filharmoničari su izveli djela Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, Josepha Haydna i Phillipa Glassa.