Đakovačka škola investirala u Play Attention sustav

Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" iz Đakova jedina je u Slavoniji kupila uređaj koji će besplatno pomoći učenicima s ADHD poremećajem. Uređaj pomaže u kontroli pozornosti i ponašanja.

Vremenom je u školi uočeno da veći broj djece ima problem hiperaktivnosti i poteškoća sa učenjem te praćenjem nastave. Njih tridesetak zbog tog problema pohađa nastavu po posebnom programu. Kako je uočeno da sustav i uređaj Play Attention daje dobre rezultate, krenulo se u njegovu nabavku.

Organizirane su dvije humanitarne akcije u Đakovu na kojima su prikupljena sredstva za kupnju uređaja, čije će korištenje biti besplatno za sve učenike. Uređaj je vrlo jednostavan. Sastoji se od narukvice te od programa koji sadrži zanimljive video-igrice. Nakon završetka igrice program daje povratnu informaciju o razini pažnje.

Čita naše funkcije tijela, biološke funkcije tijela i na osnovu tih podataka može vrlo blizu prepoznati koliko smo koncentrirani. I igrajući razne igrice mi zapravo možemo ojačati, odnosno, istrenirati našu koncentraciju, objašnjava Marko Ferek, predsednik udruge Buđenje.

Već nakon dvadeset tretmana koji traju pola sata vidljivi su dobri rezultati, bolje vještine slušanja, lakše započinjanje i rješavanje domaćih zadaća, bolja organiziranost.

Za dugotrajni napredak potrebno je 40 tretmana, ali i 60 ukoliko postoje i bihevioralni problemi. Jednom usavršene vještine, uz pomoć uređaja, ostaju dugoročno, jer se koriste stalno u svakodnevnom životu.