Tri plakata izvan grada proglašen najboljim filmom na ovogodišnjoj dodjeli Bafti

Film 'Tri plakata izvan grada' proglašen je najboljim na ovogodišnjoj dodjeli britanskih filmskih nagrada BAFTA, ali je redatelju film Martinu McDonaghu izmakla nagrada za režiju koju, je osvojio Guillermo Del Toro za film 'Oblik vode'.

Tri plakata izvan grada osvojio je nagradu za najbolji film u konkurenciji sa Zovi me svojim imenom, Najmračnijim satom, Dunkirkom i Oblikom vode.

Film Martina McDonagha osvojio je također nagradu za najbolji britanski film, a Frances Mc Dormand proglašena je najboljom glavnom glumicom za ulogu majke koja traži pravdu za silovanu i ubijenu kćer u Tri plakata izvan grada, dok je Sam Rockwell ovjenčan za sporednu mušku ulogu policajca rasista na putu katarze. McDonaghov film nagrađen je i u kategoriji originalnog scenarija.

Guillermo Del Toro dobio je ipak zadovoljštinu osvojivši Baftu za najboljeg režisera za film za Oblik vode, koji je dobio najviše nominacija, ukupno 12, a potvrdio je tek one za originalnu glazbu i za produkcijski dizajn.

Nagradu za najboljeg glavnog glumca osvojio je Gary Oldman za ulogu Winstona Churchilla u povijesnom filmu Najmračniji sat. Najboljom sporednom ženskom ulogom članovi Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti ocijenili su onu Allison Janney u biografskom filmu o kontroverznoj američkoj klizačici Ja, Tonya.

Najveća je glumačka nada po njihovoj ocjeni Daniel Kaluuya a najboljim filmom izvan engleskog govornog područja proglašen je The Handmaiden iz 2016. godine, prvi korejski film ovjenčan Baftom. Nagradu za najbolji filmski debi britanskog autora osvojio je rad Nisam vještica režiserke Rungano Nyoni, rođene u Lusaki i odrasle u Velikoj Britaniji, o djevojčici optuženoj za posjedovanje vještičjih moći.

Najboljim dokumentarcem proglašen je Ja nisam tvoj crnac režisera Raoula Pecka.

I londonska je ceremonija, poput mnogih drugih u svijetu popularne kulture, posebno filma i glazbe, prošla u znaku iskazivanja solidarnosti sa žrtvama seksualnog zlostavljanja #MeToo i Time's Up. Mnoge su zvijezde, uključujući Angelinu Jolie, Jennifer Lawrence i Kristin Scott Thomas, tako stigle na dodjelu nagrada odjevene u crno.

Predsjedateljca Bafte Jane Lush otvorila je ceremoniju ozbiljnom porukom da je važno priznati da je prošla godina bila teška, ističući nastojanja u sklopu borbe protiv rodne nejednakosti, prenosi AFP.

Svjedočili smo nizu hrabrih objava o maltretiranju i seksualnom zlostavljanju koje se na našu sramotu desetljećima odvijalo pred našim nosom,  rekla Lush.

Laureatkinja McDormand nije se odjenula u crno ali je citirala riječi svog lika koji po vlastitom priznanju ima problema s prihvaćanjem autoriteta. Želim ipak da znate da se u potpunosti solidariziram sa svojim sestrama koje večera snose crno,  istaknula je američka glumica.