Od subote na HRT2 peta sezona Igre prijestolja

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od subote 24. veljače na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 22.35 započinje s premijernim prikazivanjem nove, pete sezone izvrsne američke serije Igra prijestolja.

Riječ je o najgledanijoj televizijskoj seriji u povijesti HBO-a i svjetskoj televizijskoj uspješnici koja se na male ekrane vraća s novim zapletima punim prijevara, izdajstava, plemenitosti, časti, pobjeda i trijumfa. Nakon šokantnih smrti u četvrtoj sezoni (Joffrey, Tywin, Oberyn i Shae), nova sezona započinje vakuumom moći koji junaci diljem Zapadne zemlje i Esosa nastoje ispuniti.

U Crnome dvorcu Jon Snijeg pokušava uravnotežiti zahtjeve Crne straže s tek pristiglim Stannisom Baratheonom, koji sebe smatra zakonitim kraljem Zapadne zemlje. I Cersei nastoji zadržati vlast u Kraljevu pristanu među Tyrellima, s jedne, i vjerskom skupinom u usponu koju predvodi enigmatski Visoki Vrabac, s druge strane. Istodobno Jaime kreće na tajnu misiju. Na drugoj strani Uskoga mora Arya traži staroga prijatelja, a Tyron koji je u bijegu nalazi novi cilj. Dok se opasnost nakuplja u Meereenu, Daenerys Targaryen otkriva da njezina krhka vlast u gradu zahtijeva i velike žrtve. U ovoj će sezoni biti eksplozivnih scena, a najava da dolazi zima postaje zloslutnija nego ikad prije.

Televizijska serija Igra prijestolja snimljena je prema istoimenoj seriji uspješnice Georgea R. R. Martina, a njezina je radnja smještena na izmišljene kontinente, Zapadne zemlje i Essos, na kojima ljeta i zime traju godinama. Dosadašnju glumačku ekipu predvode Peter Dinklage (Tyrion), nagrađen Emmyjem za tu ulogu, Lena Headey (Cersei), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime), Aidan Gillen (Maloprsti), Kit Harrington (Jon Snijeg), Diana Rigg (Ollena Tyrell), a među pridošlicama ističe se Jonathan Pryce kao Visoki Vrabac (na Hrvatskoj radioteleviziji smo ga gledali u seriji Wolf Hall, a poznat je i po Piratima s Kariba).

Prvi nastavak pete sezone nosi naslov Ratovi koji dolaze, a pratit ćemo kako se Cersei i Jamie prilagođuju životu bez oca. Varys otkriva urotu Tyrionu, Dany je suočena s novom prijetnjom svojoj vladavini, a Jon je uhvaćen između dva kralja.

Osim subotom na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 22.35 petu sezonu televizijske serije Igra prijestolja bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.