Fascinantni tragovi povijesti u Cavtatu

Nastavlja se istraživanje arheološkog nalazišta na poluotoku Rat u Cavtatu gdje arheolozi istražuju zapadni dio poluotoka Rat i impozantno arheološko nalazište s ostacima antičkih građevina.

Riječ je o zaštićenom antičkom lokalitetu i registriranom spomeniku kulture. Arheolozi, povjesničari umjetnosti, ali i volonteri istražuju sklop građevina iz doba Epidaura, nekadašnje rimske kolonije.

To je zanimljiv arhitektonski kompleks – radi se o nekoliko terasa koje se prostiru na velikoj površini od 1000 četvornih metara, koja je bila javni prostor,  objašnjava arheologinja iz Muzeja i galerije Konavala Helena Puhara.

Istraživanje se provodi u više faza, ovisno o sredstvima koja Muzeji i galerije Konavala dobiju na natječaju Ministarstva kulture, a u budućnosti ondje planiraju otvoriti arheološki park. Jedna od zanimljivijih freski, odnosno ulomak freske koji smo našli 'in situ' je zapravo linearni crtež koji potječe iz 3. stoljećadodala je Helena Puhara.

Dio pronađenih artefakata već je izložen u novootvorenome arheološkom muzeju u Pridvorju: od novca pa do zanimljivih ulomaka keramike.