Neizvjesna budućnost afričke Mona Lise

O glasovitom portretu nigerijske princeze, koji će biti ponuđen na aukciji u Londonu, postoje barem dvije nepoznanice: pod kojim je okolnostima prije 40 godina ta slika nestala iz Lagosa, te hoće li se i za koju cijenu slika vratiti u domovinu ili će princeza Tutu i dalje živjeti daleko od Afrike?

Portret nigerijske princeze, kojem se nakon izložbe u Lagosu 1975. godine izgubio svaki trag, slučajno je pronađen u jednom stanu u sjevernom Londonu. Tutu, djelo najpoznatijeg nigerijskog umjetnika Bena Enwonwua, čija je vrijednost procijenjena između 200 i 300 tisuća funti uskoro će se naći na aukciji.

U londonski Bonhams dojave o pronalasku te slike stizale su i do nekoliko puta tjedno. Zato smo i ovu posljednju primili s priličnom dozom sumnje,  objašnjava njihova stručnjakinja za afričku umjetnost Eliza Sawyer.

Nastala u razdoblju nakon Nigerijskog građanskog rata, Tutu je postala simbolom pomirenja i nade, a - prema riječima nigerijskog umjetnika Bena Okrija - u njegovoj zemlji ima kultni status pa ju neki zovu i afričkom Mona Lisom.

Autor portreta Ben Enwonwu, koji je naslikao još dvije verzije princeze Adetutu Ademiluyi, umro je 1994. godine i nažalost nije doživio da ponovno vidi svoje djelo, ali poslije aukcije, koja će se održati 28. veljače, još uvijek postoji nada da se Tutu opet vrati tamo gdje i pripada, u svoju afričku domovinu.

Pogledajte reportažu emitiranu u emisiji Pola ure kulture koju, osim srijedom na HRT1, možete pratiti i na usluzi HRTi.