Književni prevoditelji stižu i u vaš kvart

Novi program Društva hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) 'Književni prevoditelj u vašem kvartu' zbližavat će prevoditelje i čitatelja s ciljem popularizacije uloge književnoga prevoditelja kod šire čitateljske publike.

Prvi od ukupno deset planiranih susreta prevoditelja i građana u neformalnom okruženju zagrebačkih gradskih četvrti bit će razgovor s Leom Kovács danas u 18 sati u Kinoteci.

Lea Kovács će predstaviti svoj prijevod romana Sotonski tango mađarskoga pisca Lászla Krasznahorkaia, objavljen u izdanju naklade OceanMore, te ispričati što ju je privuklo književnom prevođenju. Razgovor će voditi Ana Badurina, a ulomke iz romana čitat će Borna Marčac.

Sotonski tango prvi je roman Lászla Krasznahorkaia objavljen 1985. godine, kojim se taj autor svrstao u sam vrh mađarske i svjetske književnosti. Godine 1994. kultni mađarski redatelj Béla Tarr, s Krasznahorkaiem kao scenaristom, snimio je sedmoipolsatni film istoimena naslova, koji također postaje remek-djelom filmske umjetnosti. Krasznahorkai je među ostalim dobitnik nagrade Man Booker za cjelokupni književni opus.

Čak 80 posto svih knjiga objavljenih u Hrvatskoj nastalo je prevođenjem sa stranih jezika, pa je DHKP osmislio program kako bi čitatelji upoznali i autore tih prijevoda, ljude odgovorne za njihov užitak u pročitanome tekstu,  ističu organizatori.

U sklopu projekta, jednom mjesečno na raznim lokacijama u gradu organizirat će se susret između književnih prevoditelja i građana u neformalnom okruženju zagrebačkih gradskih četvrti. Tom će prigodom prevoditelj pročitati isječak iz nekog njemu dragog prijevoda, te autora i djelo sažeto predstavi publici s kojom će potom razgovarati o svojem pozivu i pročitanom isječku te odgovarati na pitanja.

Tijekom 2018. godine članovi DHKP-a Ksenija Banović, Anda Bukvić Pažin, Željka Gorički, Lara Hölbling Matković, Snježana Husić, Lea Kovács, Anja Majnarić, Vanda Mikšić, Ivana Ostojčić i Dean Trdak susrest će se sa stanovnicima četvrti u kojima žive, na najrazličitijim lokacijama: u parkovima, domovima za starije, planinarskim domovima, gradskim muzejima, vrtićima i kafićima.