Curling u loncu - mediteranska verzija ledenog sporta

Curling je momčadski sport, dobro poznat u sjevernim krajevima s dosta snijega. U središtu pozornosti je izuzetno težak komat granita, koji svi zovu engleskim imenom stone. Igrači, podijeljeni u dvije ekipe, tjeraju ga prema cilju koji zovu kuća, označen s tri koncentrična prstena.

Cilj je skupiti više bodova nego protivnik. Bodove računaju prema broju 'stonea' koji su bliže 'centru kuće' nakon svake 'ruke'. 'Ruka' je završena kad obje ekipe bace sve svoje 'stone'.

Ali u Furlaniji igraju domaću, može se reći kuhinjsku, varijantu, gdje po ledu tjeraju – ekspres lonac. U turističkome mjestu Ronchi dei Legionari nedaleko od Trsta, smislili su Curling bisiac, što znači međuriječni curling. Šaljivo ga zovu na talijanskom 'il curling a vapore'. I već pet godina održavaju turnire u toj varijanti poznatog sporta od svršetka studenoga do 7. siječnja. Svake se godine okuplja sve više igrača: deset 10 ekipa 2013. u usporedbi s ovogodišnjih 36 – ukupno 320 poletnih i nadasve veselih igrača.

Reportažu je priredila kolegica Tiziana Toglia iz tršćanskog studija RAI za međunarodni TV magazin 'Alpe Dunav Jadran', koji uvijek u cijelosti možete vidjeti u videoteci HRTi.