Pomozimo djeci, učinimo mali korak velikim

Prošle je godine pokrenut projekt "UČINIMO mali korak velikim" i izdano je 1000 slikovnica pod tim nazivom. Slikovnica komunicira samu bit postojanja Zaklade, a cilj joj je osvijestiti javnost o različitim sudbinama i potrebama djece u Hrvatskoj te potaknuti građane Hrvatske na aktivno sudjelovanje i pružanje pomoći djeci Hrvatske, a posebno djeci u njihovom neposrednom okruženju.

Posebnost slikovnice leži i u tome što se u prvih 1.000 primjeraka nalazi jedna dječjom rukom naslikana konkretna želja djeteta koja čeka na ostvarenje. Radi se o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djeci s poteškoćama u razvoju, a na taj način se želi prenijeti opipljiva poruka široj javnosti kako postoje različite sudbine djece koja nisu jednako sretna kao njihovi vršnjaci, kako su mnoga djetinjstva ukradena i kako je pomoć odraslih mališanima potrebnija više nego ikada.

Zaklada "Hrvatska za djecu" osigurala je tekst slikovnice kojega je u velikom djelu napisala djelatnica Zaklade, Ozrenka Čolić, dok se za vizualnu atraktivnost pobrinuo Studio Sudar. Atraktivno ruho slikovnice zasluga je Print Boutique Cerovski, a snažne ilustracije unutar slikovnice djelo su jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, Booboo Tannenbaum, koja se potrudila svojim ilustracijama dati dušu snažnoj poruci koju slikovnica prenosi i na taj način približiti svim budućim čitateljima i preuzimateljima slikovnice različite i nerijetko tužne dječje sudbine opisane u tekstu.

Kako bi se omogućilo preuzimanje svih primjeraka slikovnice i ostvarilo 1.000 želja djece, Zaklada "Hrvatska za djecu" prošla je put od 8 gradova diljem Hrvatske u kojima je predstavila ovu inicijativu, ali i omogućila svim zainteresiranim građanima da kroz razgovore i druženja s timom Zaklade saznaju više o misiji i radu Zaklade te budu dio njezinih aktivnosti.

O ovim ali i drugim projektima zaklade govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Renata Gubić, v.d. upraviteljica zaklade "Hrvatska za djecu i Antonio Frinčić, stručni suradnik za projekte i potpore zaklade.