Europa Nostra u Oris - Kući arhitekture

Najuglednije europsko priznanje za kulturnu baštinu, Grand prix organizacije Europa Nostra, pripalo je prošle godine i hrvatskom stručnjaku Ferdinandu Mederu. Bio je to povod da se u zagrebačkoj Oris - Kući arhitekture podsjeti na do sada nagrađivane projekte, ali i djelovanje udruge Europa Nostra u aktualnoj Europskoj godini kulturne baštine.

Dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder lani je bio jedan od sedam dobitnika Grand prixa, a nagrada mu je bila dodijeljena za predani rad. Posebno možemo biti zadovoljni jer smo uspostavili kontinuitet: imamo ekipe, prostor, opremu i određena sredstva, koja bi naravno trebalo povećati. Struka mora prije svega odgovoriti na stanje na terenu da bi se osigurala budućnost naše baštine,  istaknuo je povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder.

Cilj skupa je da se ove godine oformi snažan ogranak Europe Nostre u Hrvatskoj u koji ćemo uključiti sve one kojima je kulturna baština draga i koji imaju znanje i iskustvo,  najavljuje glavna tajnica Europa Nostre Sneška Quaedvlieg-Mihailović.

Iz godine u godinu dolaze priznanja, u Hrvatskoj se pokreću veliki projekti, događaju se znanstveni skupovi i vidimo da naši stručnjaci potpuno ravnopravno, a nekad i kao predvodnici, surađuju sa svojim europskim kolegama,  ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Podsjetimo - u Hrvatsku prošle godine stigla još jedna prva nagrada Europa Nostra, a  pripala je Hrvatskom restauratorskom zavodu za obnovu kapele sv. Martina u pokupskom selu Starom Brodu.

Izložba će u Oris Kući arhitekture biti otvorena do 3. ožujka.