Na HRT-u 1. ožujka nagrađivani film "Ti mene nosiš"

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u četvrtak 1. ožujka na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 21.00 prikazuje nagrađivani debitantski igrani film scenaristice i redateljice Ivone Juka Ti mene nosiš. Film je nastao 2015. godine u produkciji tvrtke 4 film d.o.o uz koprodukcijsku pomoć Slovenije, Srbije i Crne Gore. Uloge u filmu tumače Lana Barić, Nataša Dorčić, Nataša Janjić, Helena Beljan, Vojislav Brajović, Goran Hajduković, Sebastian Cavazza, Filip Križan, Kruno Šarić i Juraj Dabić. Direktor je fotografije Mario Oljača, montažer Vladimir Gojun, skladatelj Teho Teardo, scenografi Vladimir Đurović i Ivan Ivan, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, producentica Anita Juka, a urednica Gordana Mrđen.

Tri kćeri bore se za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike. Dora, koju tumači Helena Beljan, zanemarena je djevojčica koja sanja da postane nogometna menadžerica i počinje se zbližavati s ocem kriminalcem. Ives, koju tumači Lana Barić, redateljica je sapunica koja se brine o ocu oboljelome od Alzheimerove bolesti. Nataša, koju igra Nataša Dorčić, uspješna je producentica koja saznaje da je trudna i odlučuje se suočiti sa svojim otuđenim ocem. Glavne likove povezuje rad na sapunici čiji je virtualni svijet iluzija postavljen kao kontrast realizmu svakodnevnoga života.

Igrani film Ti mene nosiš premijerno je prikazan na međunarodnome filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2015. godine, a otada je pozvan na više od 20 međunarodnih filmskih festivala te je osvojio 14 nagrada. Redateljica i scenaristica filma Ivona Juka dobitnica je najvećega državnog priznanja u umjetnosti – nagrade Vladimir Nazor za scenarij i režiju filma te regionalne nagrade Mirko Kovač za najbolji scenarij 2015. godine.


Na Pulskome filmskom festivalu igrani film Ti mene nosiš dobio je tri Zlatne arene – za kameru, glazbu i vizualne efekte, te nagradu Breza za najboljega debitanta. Film je prikazan i nagrađen na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, a među nagradama su i dva Grand Prixa za najbolji film na Avvantura Film Festivalu i LET'S CEE Film Festivalu, kao i Zlatna mimoza za najbolju režiju u Herceg-Novome. 

Igrani film Ti mene nosiš natjecao se za naslov najboljega europskog filma, nagradu koju dodjeljuje Europska filmska akademija te se našao i u utrci za Oscara za najbolji strani film. Film su izrazito hvalili kritičari najpoznatijih filmskih magazina kao što su Variety i The Hollywood Reporter, a pozitivne kritike zamijetio je i Netflix, koji je ponudio otkupiti prava za prikazivanje filma u cijelome svijetu. Godine 2016. Ti mene nosiš postao je prvi film iz Republike Hrvatske, ali i iz cijele regije, koji je kupio Netflix te je trenutačno dostupan za gledanje na zahtjev za više od 75 milijuna ljudi u svijetu.

Scenarij za dugometražni igrani film Ti mene nosiš nagrađen je s trima nagradama kao najbolji scenarij: nagradom NIPKOW programa u Njemačkoj – prestižnoga programa za europske filmske profesionalce, nagradom Udruženja filmskih redatelja Hrvatske i nagradom Gradskoga ureda za kulturu Grada Splita – filmskih kritičara. Tijekom razvoja projekta scenarij je odabran kao jedan od deset najboljih filmskih projekata u cijelome svijetu za prestižni njemački masterclass eQuinoxe – program sufinanciran sredstvima Europske komisije. Projekt su prepoznale i međunarodne institucije i fondovi te su ga dosad podržali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) kao najbolji debitantski film, Eurimages – fond Vijeća Europe za europske koprodukcije, Slovenski filmski centar, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Turistička zajednica Grada Zagreba i Grad Split.

„Film Ti mene nosiš Ivone Juka suvremena je saga o osobnim ljudskim dramama, o njihovim slabostima i snazi da prihvate stvarnost. Vrhunska glumačka ekipa oblikovala je impresivne filmske karaktere koji su naše gledatelje već osvojili u seriji Da sam ja netko koja je nastala prema ovome filmu, a HRT ju je emitirao 2015. godine”, ističe urednica Gordana Mrđen. Osim na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u četvrtak 1. ožujka s početkom u 21.00 igrani film Ti mene nosiš, bit će dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.