Mladi dirigenti iz cijeloga svijeta u Dubrovniku

Na 6. majstorskom seminaru orkestralnog dirigiranja 11 glazbenika iz cijeloga svijeta ima priliku učiti i raditi s proslavljenim slovenskim dirigentom Urošem Lajovicem.

Mladi dirigenti do kraja tjedna će s Urošem Lajovicem razgovarati o glazbi, dobivati savjete, ali i voditi Dubrovački simfonijski orkestar. Sam maestro naglašava da je mladim dirigentima najvažnije raditi s orkestrom jer je u možda najzahtjevnijoj glazbenoj disciplini malo prilike za praktično učenje.

Trebamo im dati neko iskustvo kojeg neće nikada dobiti pred nekim orkestrom u angažmanu. I jako mi je drago da je tu profesionalni orkestar,  napominje Lajovic.

Jedan od polaznika je Amerikanac Robarto Castro koji ističe da dirigentske pripreme traju mjesecima, i onda se susretnu s orkestrom: Ponekad nam se očekivanja ne poklapaju s onima orkestra i zato je jako važno iskustvo koje dobivamo ovdje,  kaže Castro.

Nakon dvije godine na seminar se kao polaznica vratila i proslavljena mezzosopranistica Dunja Vejzović: Prije dvije godine ja sam stvarno bila u povojima, i to mi je bio prvi put da sam uopće stala pred orkestar, a nakon toga sam nastupala s tim orkestrom,  priča nam Dunja Vejzović.

Uz Dubrovački simfonijski orkestar seminar organizira Fond Lovro i Lilly Matačić, koji čak i stipendira neke od polaznika. Cijena sudjelovanja je oko tisuću eura, a interes je golem. Cilj je da bude 10-ak polaznika kako bi svatko mogao dobiti 10 do 15 minuta s orkestrom, a to je njima zapravo najvažnije,  ističe glavni tajnik Fonda Josip Nalis.

Rezultate rada mladi dirigenti pokazat će u subotu, 24. veljače, na koncertu u Revelinu.