Radio Sljeme i Muzej grada Zagreba nastavljaju s 'Kvartovskim pričama'

Radio Sljeme u suradnji s Muzejom grada Zagreba nastavlja s emisijom Kvartovske priče, a u njoj se nakon ciklusa o Trešnjevki pozornost posvećuje Trnju. Okosnicu emisije činit će snimke Zagrepčana, odnosno njihovih sjećanja o načinu života i događajima koji su obilježili prošlost zagrebačkih četvrti. Tonski zapisi, koji su izvorno snimljeni za potrebe muzejskoga projekta Zagrebački kvartovi, obogaćeni glazbom i popratnim obrazovnim tekstom o povijesnim okolnostima, izvorni su doživljaji suvremenika koji su proživjeli razvoj i preoblikovanje grada.

Urednica je emisije Kvartovske priče Doroteja Brljak Sunajko, a stručni suradnik viši kustos iz Muzeja grada Zagreba Kristian Strukić, voditelj i autor projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebački kvartovi. „Muzej grada Zagreba za potrebe svojih izložaba snima Zagrepčane i njihove priče, a HRT – Radio Sljeme iz toga materijala oblikuje emisije. Raduje nas ta suradnja jer vjerujemo da sadržaj koji nudimo veseli naše slušatelje i posjetitelje muzeja. Sjećanja su vrlo zanimljiva i živopisna pa se starije generacije mogu prisjetiti nekadašnje zagrebačke stvarnosti, a nove mogu čuti kako je u Zagrebu bilo nekoć”, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme Tanja Baran te dodaje kako je muzejski projekt istraživanja zagrebačkih četvrti počeo 2010. godine prvom izložbom o naselju Trnsko, uslijedila je izložba o Dubravi, a zatim i o Maksimiru.„Važan dio ovoga istraživačko-izložbenoga projekta čine fotografije iz osobnih arhiva i sjećanja Zagrepčana koji na temelju osobne povijesti govore o povijesti grada. Uspješan koncept nastavljen je i uoči izložaba o Trešnjevki i Trnju, kad smo početkom prošle godine postavili malu uličnu izložbu u četvrti, kojom smo pozivali stanovnike da donesu fotografije iz svojih obiteljskih albuma i ispričaju anegdote i pojedinosti o prošlosti svoje četvrti”, objašnjava autor i voditelj projekta Kristian Strukić, koji je uz stručne suradnike Dinka Duančića i Matiju Mihokovića zabilježio sjećanja Zagrepčana, koja će sada, oblikovana u radijsku emisiju, postati dostupna široj publici.

„Zamisao da se snimljena muzejska građa oblikuje u radijsku emisiju potaknuta je željom da se Zagreb predstavi očima njegovih stanovnika. Osobne priče, anegdote i subjektivni doživljaji života u zagrebačkim četvrtima, koji su se dosad prepričavali u krugu obitelji, zahvaljujući Muzeju grada Zagreba postali su jedinstvenim dokumentarnim tragom o povijesti i identitetu grada. Upotpunjeni glazbom i kratkim kontekstnim objašnjenjima dat će istinsku sliku onoga što se događalo u svakodnevici Zagrepčana i, vjerujemo, mnogima izazvati sjećanja na vlastita proživljena iskustva”, objašnjava autorica emisije Doroteja Brljak Sunajko.

Svjedočanstva Zagrepčana u emisiji Kvartovske priče emitiraju se na HRT – Radiju Sljeme petkom u 8.30, a mogu se pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.