Film Ustav Republike Hrvatske nagrađen u Stockholmu

Film Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na Balkan New Film Festivalu koji je završio u nedjelju u Stockholmu, dok je počasnu nagradu za glavnu žensku ulogu u tom filmu dobila Ksenija Marinković.

To je prekrasna, duboko humanistička drama koja drži gledatelje u napetosti do samoga kraja,  stoji u  obrazloženju žirija koji je posebno pohvalio glumu Ksenije Marinković, Nebojše Glogovca i Dejana Aćimovića.

Ustav RH prati živote nekoliko susjeda koji, osim zgrade u središtu Zagreba u kojoj žive, nemaju ništa zajedničko. U središtu priče je profesor Vjeko, koji noću odlazi u šetnje gradom odjeven u ženu, a živi s bolesnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom.

Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. godine, gdje je nagrađen priznanjem Grand Prize of the Americas, ta je Grlićeva ljubavna priča o mržnji osvojila čak 32 nagrade.

Film je dosad predstavljen na festivalima diljem svijeta, od Santa Barbare do Pule, gdje je dobio četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike.

U autorskoj ekipi su, između ostalih, scenarist Ante Tomić, koji je scenarij napisao zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta te montažer Andrija Zafranović.

Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.

Balkan New Film Festival - BaNeFF predstavlja novije filmove iz balkanskih i bliskih zemalja, uratke koji se bave tim prostorima specifičnim temama i koji nisu imali distribuciju u nordijskim zemljama.

Nagrade za hrvatski film preuzela je veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, Republici Litvi i Republici Latviji Anica Djamić.

Film Ustav Republike Hrvatske možete pogledati na usluzi HRTi.