Pristupačnost javnim i kulturnim građevinama za osobe s invaliditetom

(Ne)Pristupačnost građevinama od javnog i kulturnog sadržaja  područje je u kojem su osobe s invaliditetom najčešće stavljene u nepovoljniji položaj u odnosu na osobe bez invaliditeta.

U Hravstskoj je više od 511 000 osoba s invaliditetom, prema podacima Hrvatskog registra za osobe s invaliditetom, to je oko 12% stanovništva. Kako zbroj pritužbi iz godine u godinu ne jenjava Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom je tijekom 2017. godine proveo anketna ispitivanja i uputio preporuke nadležnim tijelima o (ne)pristupačnosti kao što su HZZO-u, HZMO-u, CZS-u, ljekarnama te kulturnim građevinama .

U emisiji 'Imam problem' o mogućim rješenjima govorili su Tijana Novaković, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja; Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te Marija Mustač, načelnica Odjela za osobe s invaliditetom Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom:Ustanove u kojima su smješteni javni i(ili))kulturni sadržaji često su nepristupačne teže pokretnim osobama (starijima i onima s invaliditetom). Jedna od njih je i Meštrovićev paviljon. Istražili smo zašto se problem pristupačnosti u tom kulturnom dobru ne rješava godinama i može li se uopće riještiti: