Mrkopaljci su pioniri u skijanju

Skijalište na Čelimbaši u Mrkoplju zasad je najveće u Gorskome kotaru. Ondje je tridesetih godina prošloga stoljeća izgrađena i prva skakaonica u Hrvatskoj, te održano prvo međunarodno natjecanje u skijaškim skokovima. A danas su tu dvije skijaške i jedna sanjkaška staza. Ovise o vremenskim prilikama i županijskome novcu.

Mrkopaljci su pioniri u skijanju. Još 1913. organizirali su prvi skijaški tečaj i natjecanje u Hrvatskoj. A danas se trude održavati svoje staze - Turističku i Dinkovu, na Čelimbaši. Troškovi održavanja su veliki, tvrde, to je rupa bez dna. Vučnica s tanjurićima je gubitaš, kažu odgovorni. Njome upravlja komunalno poduzeće, a financijski rezultati od te žičare su slabi.

No, priča može biti i pozitivnija - prema turističkim rezultatima. Tijekom tjedna skijaša nema puno, ali za vikend je slika drugačija. Mrkopaljci imaju pedesetak privatnih smještaja i obnovljeni hostel, a u Vrbovskoj poljani, u općini Mrkopalj, županija će urediti nordijski centar - za zimske i ljetne pripreme.