Bijele i Samarske stijene predložiti za UNESCO-vu listu svjetske baštine

Inicijativa Turističke zajednice Općine Mrkopalj da se strogi rezervat prirode Bijele i Samarske stijene uvrsti na listu UNESCO-a, dobila je potporu niza državnih i županijskih ustanova.

Domaćini sastanka ističu kako bi uspješnost te inicijative pridonijela pozicioniranju Mrkoplja kao turističkog mjesta. Strogi rezervat prirode posjećuje sve više ljudi, pa bi status Bijelih i Samarskih stijena na listi UNESCO-a donio bolju informiranost turista, ali pridonio i kvalitetnijoj zaštiti te prirodne znamenitosti. Procedura uvrštavanja, očekuje se, trajala bi dvije do tri godine.

S geološkog aspekta, Bijele i Samarske stijene su iznimno značajne, a riječ je i o lokalitetu s bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Bude li taj lokalitet uvršten na UNESCO-vu listu, veliku bi korist od toga mogao imati Gorski kotar jer će postati prepoznatljiviji kao turističko odredište, kaže Miljenko Gašparac, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak, ustanove koja uskoro preuzima upravljanje Bijelim i Samarskim stijenama.