Rudarska greblica - nekoć sirotinjsko jelo, danas omiljeni desert

Tradicionalni kolač Rudarska greblica poznat i kao tenki kolač prvi je zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. Zahvaljujući zaštiti koju je dobio prije nekoliko mjeseci može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima.

U pekarnici u Rudama nedaleko od Samobora treća generacija obitelji Nikl proizvodi rudarsku greblicu. Ana Nikl recept je dobila od mame: Moj tata je radio u rudniku našem, znam da je on to nosio uvijek za gablece i kakvu čašu vina i to je bilo glavno jelo, kaže.

Nekoć glavno sirotinjsko jelo, danas je omiljeni desert mnogih. Recept je jednostavan. U ovo naše tijesto ide vrhnje, malo margarina, malo više svinjske masti, jaja, sol, šećer, mlijeko i naravno brašno, otkriva Andrejas Nikl, predsjednik Udruge "Rudarska greblica", proizvođač izvorne rudarske greblice.

Nadjev može biti različit - kravlji sir s orasima, blitvom, špinatom, koprivom, porilukom, metvicom ili žutom mrkvom. Nakon pečenja rudarska greblica reže se na komade pravokutnog oblika koji ne smiju biti viši od tri centimetra. Upravo zbog pojave različitih verzija  greblice istoimena Udruga pokrenula je postupak njezine zaštite.

Tradicija je višestoljetna, a vezana je uz rudnike po kojima Rude i nose ime. Kulturnu baštinu i tradiciju Ruda promiče i Kulturno-umjetničko društvo Oštrc obnovom rudnika Sveta Barbara i organiziranjem Dana Rudarske greblice. Tako po tim našim nekim usmenim predajama i legendama govori se o tome da su žene rudarima nosile jelo u rudnik a bilo je često, kako nije bilo mesa svaki dan često se rudarska greblica najčešće donosila kao jedino jelo u rudnicima, kaže Josip Leben, dopredsjednik udruge Rudarska greblica i tajnik KUD-a Oštrc.