Genetičari: Arpadovići euroazijskog, a ne ugrofinskog porijekla

DNK analiza uzoraka kosti hrvatsko-ugarskog kralja Bele III. (1172.-1196.) utvrdila je da je prva mađarska vladajuća dinastija Arpadovića bila euroazijskog, a ne ugrofinskog porijekla.

Međunarodni tim znanstvenika i stručnjaci Mađarskog nacionalnog instituta za onkologiju identificirali su DNK po muškoj liniji Arpadovića, kazao je direktor instituta Miklos Kasler za dnevni list Magyar Idok. Analizu profila Y-kromosoma proveo je tim eminentnih arheogenetičara među kojima su i stručnjaci sa sveučilišta u Goettingenu, kaže profesor.

Utvrđeno je da ostaci pripadaju haplotipu R1, što znači da su pripadnici dinastije Arpadovića sigurno euroazijskog, a ne ugrofinskog porijekla.
To otkriće poslužit će kao referentno za identificiranje drugih ostataka pripadnika dinastije Arpadovića i rješavanje bilo kakvih kontroverzija oko njihovih potomaka.

Ako pogledamo DNK u detalje tada se možemo vratiti u početak Arpadovića po muškoj liniji kako bismo točno utvrdili kojim su etničkim skupinama pripadali članovi dinastije Arpadović i možemo reći gdje su mogli igrati ulogu u povijesti, kaže Kasler.

Arpadovići su vladali Ugarskom od 9. stoljeća do 1301. Od 1102. bili su i hrvatski vladari.