Fotografije Živka Bačića – isprva zadatak, a zatim poziv

Split se priključio proslavi Europske godine kulturne baštine izložbom fotografija Živka Bačića u Galeriji umjetnina. 70 radova otkriva njegovu ljubav prema baštini i način na koji je vidi već više od 40 godina, bez obzira na europske proslave.

Rad u splitskom Zavodu za zaštitu spomenika omogućio je Živku Bačiću jedinstveni uvid u kulturnu baštinu. Motivi na njegovim fotografijama prikazani su dostojanstveno, s poštovanjem, upravo kako im autor i prilazi. Bačićeve snimke iz zraka sjajan su uvid u arheološke lokalitete i kulturne krajolike.

Daleko zanimljivije od netaknute prirode za Bačića su krajolici oplemenjeni ljudskom rukom, pa fotografira uredno, ljudskom rukom obrađeno Imotsko polje, bračke gomile i suhozide na Pagu i Kornatu,  komentira kustosica izložbe Iris Slade.

Cijeli život bavim se fotografijom, prvo je bila zadatak, zatim poziv,  kaže Bačić. Mnoge snimke nastale su na terenu, a neke usput snimljene otkrivaju autorovu sklonost umjetničkoj fotografiji. Bačić vodi računa o kadru, detalju, ugođaju.

Većina radova na izložbi dio je značajnih konzervatorskih projekata. Brač u ranom srednjem vijeku, izložba Dalmatinske zagore, izložba Blaža Jurjeva u Veneciji - radio sam na mnogim projektima u kojima je fotografija bila važan doprinos izložbama ili knjigama,  ističe Bačić.

Nakon prve izložbe prije gotovo 40 godina, Živko Bačić uživa podršku struke koja ga smatra jednim od naših najboljih fotografa spomeničke baštine.