Okrugli rođendani Vladimira Krpana i Antonia Janigra

Dvojica velikih autoriteta obilježila su hrvatski glazbeni život daleko više od ostalih. Slučajno ili ne, u dva su dana za redom u Velikoj dvorani Lisinski priređeni slavljenički koncerti za njihove okrugle obljetnice rođenja.

Obojica su rođena u siječnju, svaki svoje godine, dobro su se poznavali i slavili svoje rođendane u razmaku od deset dana, premda su pripadali različitim horoskopskim znakovima koji su možda obilježili dio njihova karaktera.

Pijanist Vladimir Krpan (jarac u horoskopu) i sam je sudjelovao u proslavi svojeg 80. rođendana, održanoj devet dana nakon rođendana, na koncertu Zagrebačke filharmonije 20. siječnja s revijom klavirskih dua u izvedbi njegovih bivših studenata Katarine Krpan, Pedje Mužijevića, Martine Filjak, Brune Vlaheka, Srđana Čaldarovića i Maksima Mrvice.

Violončelist i osnivač Zagrebačkih solista Antonio Janigro (u horoskopu vodenjak) i 29 godina nakon svoje smrti u Zagrebu ima status legende, što je potvrdila svečanost za 100. obljetnicu njegova rođenja, točno na dan kad je rođen, 21. siječnja, gdje se okupila cijela svita njegovih sljedbenika i poštovatelja.

Tu smo zabilježili sjećanja njegovih bivših studenata (violončelisti Julius Berger i Thomas Demenga), poklonika (Monika Leskovar, Anja Šovagović Despot i Thomas Burić), izravnih i posrednih suradnika iz ansambla Zagrebačkih solista (Tonko Ninić i Mario Ivelja), no najljepša je sjećanja na život s Antoniom s nama podijelio umjetnikov sin Damir Janigro, inače cijenjeni američki molekularni biolog, koji je tom prigodom posebno stigao u Zagreb.

Dvojici naših glazbenih velikana posvetili smo emisiju Svijet klasike, koju možete pratiti utorkom na HRT3 te pogledati na usluzi HRTI: