Za Palaču šećerane i brod Galeb Rijeka 2020 osigurala 69 milijuna kuna iz EU fondova

Direktorica tvrtke Rijeka 2020. koja upravlja projektom 'Europska prijestolnica kulture 2020.' Emina Višnić ocijenila je da je u proteklih godina dana sastavljen vrlo učinkovit i motiviran tim koji vodi projekt.

Za razliku od mnogih drugih gradova europskih prijestolnica kulture, koji izbjegavaju organizirati programe prije godine u kojoj nose tu titulu, u Rijeci je dosad priređeno 40 programa sa 150 događaja koji su privukli 18.000 posjetitelja.

Višnić je rekla da su se odlučili priređivati raznolike programe zbog želje da testiraju i ojačaju organizacijske kapacitete, a ujedno da građanima predstave dio projekta.
Do 2020. obnova Palače šećera i riječkih trgova, Dolac postaje šetnica
Manje vidljiv posao, koji se intenzivno sad obavlja u tvrtki Rijeka 2020., jest priprema konačnog programa za 2020. godinu i ugovaranje brojnih strateških partnerstava. Za uspješnu provedbu projekta važne su nam iskazane jasne podrške institucija u Hrvatskoj, u prvom redu Vladeistaknula je Višnić.

Ove godine pokrenut će se nezavisna stručna evaluacija, te je već raspisan natječaj za stručnjake koji žele sudjelovati u tom postupku,  rekla je Višnić i najavila da će se do ljeta ove godine dovršiti struktura osnovnog programa za 2020. godinu, te da će se nastaviti s primanjem prijedloga manjih programa unutar te strukture. Dodala je da se pokreću koprodukcije s inozemnim umjetnicima i jača suradnja s poslovnim sektorom i građanima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predstavio je dosad učinjeno i planove infrastrukturnih zahvata, što je zadaća gradske uprave u tom projektu. Nakon odabira izvođača radova na obnovi bivše upravne zgrade Tvornice Rikard Benčić, barokne Palače šećerane i prenamjene za smještaj Muzeja grada Rijeke, slovenske tvrtke VG5, radovi počinju za nekoliko dana, a obnova broda Galeb počet će do ljeta,  rekao je Obersnel.

Za obnovu Palače šećera i broda Galeb iz fondova EU osigurali smo 69 milijuna kuna, aplicirali smo kao urbana aglomeracija za još dva projekta - buduću Gradsku knjižnicu i Dječju kuću - vrijedna 68 milijuna kuna, pa će tako prostor ex Benčića definitivno postati pravi Park kulture,  napomenuo je Obersnel.

U prvoj polovici godine počet će uređenje tzv. T-objekta bivše Tvornice Rikard Benčić kao budućega središnjeg odjela riječke Gradske knjižnice te 'ciglene kuće' kao dječje kuće,  napomenuo je Obersnel te najavio otvaranje tih objekata tijekom 2020. godine, što će biti važni kulturni događaji.

Usporedno će se urediti zgrada energane nekadašnje Tvornice papira kao  inkubator kreativnih industrija. Završetak se očekuje krajem 2020. ili početkom 2021. godine,  rekao je gradonačelnik Obersnel.

Umjetnički direktor projekta EPK 2020 Slaven Tolj istaknuo je da Rijeka već obiluje vrlo kvalitetnim programima i ima jaku scenu, te je treba učiniti vidljivom. U cijelom projektu je jedna od važnijih stvari da program EPK ne radimo samo mi, nego i svi zainteresirani građani,  dodao je Tolj.