Zbog posljedica štetnog djelovanja duhanskog dima svakih 8 sekundi u svijetu umre jedan čovjek

Procjenjuje se kako u svijetu tri milijarde i tri stotine milijuna ljudi. Zbog posljedica štetnog djelovanja duhanskog dima svakih 8 sekundi u svijetu umre jedan čovjek. Iza nas je i Hrvatski dan bez duhanskog dima, stoga smo odlučili otkriti korisne informacije o štetnosti duhanskog dima koje vam možda i nisu poznate.

Dim cigarete sadrži više od 7 tisuće različitih kemijskih spojeva, njih više od 200 štetno je za zdravlje čovjeka, a više od 50 ih je kancerogeno. Pušenje šteti gotovo svakom organu i organskom sustavu. Ono je najistaknutiji rizični čimbenik za rak pluća, grla, jednjaka, mjehura, želuca, debelog crijeva... Trovanju je najizloženiji dišni sustav. Pušenje je tako glavni uzročnik kronične opstruktivne plućne bolesti - četvrtog vodećeg uzroka smrtnosti u svijetu. 90% oboljelih od KOPB-a bivši su pušači.

Zbog posljedica pušenja u svijetu godišnje umre više od 6 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. taj broj narasti na 8 milijuna.

Pušenje stvara snažnu ovisnost sličnu onoj o heroinu ili kokainu. Nakon udisanja dima, nikotinu treba 10 sekundi da stigne do mozga. Nikotin se u prirodi nalazi u biljci duhana, no duhanska industrija kreira cigarete sa specifičnom količinom nikotina koji će stvoriti i podržavati ovisnost.

Duhan je društveno prihvatljiva droga pa adolescenti uspijevaju nabaviti cigarete iako je kod nas zakonom zabranjena prodaja duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina. Čak osam od deset mladih stanovnika Hrvatske u dobi od 13 do 15 godina probalo je cigaretu, a 10% njih nastavilo je pušiti. Žudnja za cigaretom traje 3 minute pa kada ona dođe, dobra je taktika odvratiti si misli taj vremenski period. No za one koji ne mogu sami postoje i razrađeni mehanizmi potpore poput škole nepušenja.

Prevencija pušenja u mnogim zemljama, potiče se visokim cijenama cigareta. U tom smjeru sve više ide i Hrvatska pa je tako od početka godine kutija cigareta skuplja za oko 2 kune i u prosjeku košta 25 kuna. Uspjeh ove taktike jasno je vidljiv u Australiji koja u usporedbi s Hrvatskom ima tri puta manje oboljelih od raka pluća, a gdje je cijena kutije oko 40 dolara. Napomenimo da je duhanska industrija jedna od najsnažnijih na svijetu s godišnjom zaradom većom od 400 bilijuna dolara.