Tri se naša narječja ne samo govore, već i pjevaju

Jučer se diljem svijeta slavio materinski jezik, a jedna nesvakidašnja proslava naslovljena 'Tri glasa, tri gitare, tri narječja' bila je priređena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Tri se naša narječja ne samo govore, već i pjevaju, a njihovu različitost spaja jedinstvenost hrvatskoga jezika. Sjedeći na kauču i pjevajući jednu moju pjesmu na engleskom jeziku pomislila sam da bih je mogla otpjevati 'po labinjonski' - i tako sam se divno osjećala kad sam prvi put otpjevala nekoliko stihova,  kaže kantautorica Elis Lovrić. Tako je Bird postao Tić, a karijera te labinjonke krenula je uzlaznom putanjom.

Hrvatski je put odabrala i naša etnoambasadorica Dunja Knebl, koja iza sebe broji 14 albuma. Ja pamtim neka vremena kad se jako pazilo na jezik i doista je postojala cenzura - nisi smio s nekim čudnim naglaskom pjevati ili imati nesuvisle rečenice u pjesmi,  prisjeća se kantautorica Dunja Knebl.

Zahvaljujući toj vrsnoj kantautorici i glazbenoj interpretatorici od zaborava izvorni jezik spašavaju i mlađi naraštaji – među njima je i kantautorica Nina Romić: Mladima se otvara novi prozor, kao što se meni otvorio na radionici Dunje Knebl, koja mi je ukazala da ima još puno toga neistraženog,  ističe Nina Romić.

Tri su dame odabrane zato što su materinski jezik - kao što ime kaže - prenosile majke i bake, a to je tek početak Mjeseca hrvatskog jezika, iza kojega stoji Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Hrvatski jezik nikada nije bolje stajao u nominalnom, statusnom smislu – to je 24. jezik EU-a, ali to ne znači da se možemo i trebamo opustiti,  napominje ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

Na jezičnoj granici svaki se dan pojavljuju izazovi: anglizmi i strane riječi, a jezikoslovci su brana pa je prije dvije godine pokrenut i portal Bolji je hrvatski.

Svakog trenutka čak 13 europskih jezika može izumrijeti, a na granici su da uskoro nestanu 33 jezika Europe. Hrvatski jezik, na bilo kojem narječju najbrže putuje glazbom. Uvjerila se u to i publika u NSK-u. Obilježavanje Međunarodnog dana materinskoga jezika ujedno je otvorilo i Mjesec hrvatskog jezika.