Konkurent za Oscara 'Oblik vode' optužen da je pokrao predstavu iz 1969.

Film 'Oblik vode', konkurent za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film, opterećen je tužbom za plagiranje, u kojoj se navodi kako je njegov fantastični zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog riječnog stvorenja uzeta izravno iz jedne američke kazališne predstave. 

Tužba, podignuta u saveznom sudu u Los Angelesu, navodi kako su redatelj Guillermo del Toro, producent Daniel Kraus i filmski studio Fox Serchlight drsko prepisali priču, elemente, likove i teme iz predstave pokojnog Paula Zindela iz 1969.

'Oblik vode' je nominiran u najviše, čak 13 kategorija za Oscara na svečanosti 4. ožujka, uključujući za najbolji film i najboljeg redatelja. Tužba je predana dan nakon su glasački listići poslani nekih 8.000 članova Akademije za filmske umjetnosti i znanosti koji glasuju tko će dobiti Oscara.

Tužba, koju je podnio Zindelov sin David, nabrojala je više od 60 sličnosti između predstave 'Daj da čujem tvoj šapat' i 'Oblika vode'. Među njima je i fabula predstave i filma o osamljenoj spremačici koja radi u znanstvenom laboratoriju tijekom Hladnoga rata, uspostavi ljubavnu vezu s uhvaćenim vodenim bićem i skuje plan kako da ga oslobodi. U Zindelovoj predstavi biće je dupin. U filmu to je polu-čovjek, polu-riječno biće.

Tužba kaže kako unatoč upadljivim sličnostima između predstave i očito iz nje izvedenog filma optuženi se nisu udostojali zatražiti ili dobiti uobičajenu dozvolu za prava na Zindelovu predstavu, niti su ga naveli kao autora.

Fox Searchlight je zanijekao tvrdnje kao neutemeljene i u potpunosti bezvrijedne. Studio je rekao u priopćenju kako izgleda da je tužba tempirana da bi se podudarila s glasovanjem za Oscara kako bi izvršila pritisak na studio da na brzinu postigne dogovor. Umjesto toga mi ćemo energično braniti sebe i, samim tim ovaj inovativan i originalan film.

'Oblik vode' je već dobio Zlatni globus za najbolji film i brojne nagrade za glumu i druge zanatske nagrade od filmskih kritičara u Sjedinjenim Državama i drugdje.