U HRT-ovu ciklusu Mijenjamo svijet u srijedu dokumentarni film "Turisti, idite doma"

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 28. veljače s početkom u 20.05 u okviru ciklusa Mijenjamo svijet prvi put prikazuje dokumentarni film "Turisti, idite doma" koji govori o porastu europskoga urbanog turizma.

Film je snimljen 2017. godine i vodi nas u tri poznata turistička odredišta – Dubrovnik, Veneciju i Barcelonu – gradove koji se ne mogu nositi s tim gužvama i na rubu su kolapsa, a autorica dokumentarnoga filma Antje Christ pita se tko zaista profitira od svega toga. Na porast urbanoga turizma utječu jeftini letovi niskobudžetnih zrakoplovnih tvrtka, porast broja krstarenja i lukave marketinške strategije zbog kojih su gradove poput Venecije, Barcelone i Dubrovnika turisti gotovo pregazili: trideset milijuna godišnje ih doputuje u Veneciju, milijun i sedamsto tisuća u Dubrovnik, a Barcelona privlači gotovo deset milijuna turista godišnje.

Gradovi koji su posljednjih godina turističke meke više se ne mogu nositi s gužvama i muče se s prometnim zastojima, gomilama smeća, vrtoglavim najamninama i praznim gradskim blagajnama. Masovni turizam uništava baš ono što se turistima sviđa u tim gradovima: kulturnu raznolikost i kozmopolitski način života, ističe urednica odabira HRT-ova stranoga programa Mira Vočinkić. Dodaje kako se u dokumentarnome filmu Turisti idite doma prikazuju tri grada koji svoju izvornost i jedinstveno ozračje sve više pretvaraju u unosan poslovni model koji u konačnici šteti i mjesnomu stanovništvu i turistima, a pobjednici su međunarodni konzorciji i ulagači koji podržavaju onu vrstu turizma koja donosi zaradu samo nekima, dok se gubitci nadoknađuju javnim novcem. „No, stanovnicima je dosta te se u svim trima gradovima posljednjih godina pojavljuju prosvjedničke skupine. Čut ćemo njihove predstavnike, ali i gradonačelnike, stručnjake za turizam, političke aktiviste i stanovnike“, dodaje Mira Vočinkić.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 28. veljače s početkom u 20.05 dokumentarni film Turisti, idite doma bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.