Petnaest godina hrvatske Wikipedije

Wikipedija je nedavno proslavila 17 rođendan, a hrvatsko izdanje najveće svjetske enciklopedije uspješno djeluje već 15. Uređuje ga 557 aktivnih suradnika. Jedan od njih je i Darko Čokor koji je na Wikipediji aktivan gotovo od njenih samih početaka.

Wikipedija na hrvatskom jeziku s radom je započela 16. veljače 2003. Trenutno se na njoj može pronaći gotovo 184 tisuće tekstova na našem jeziku. Prvi je članak objavio korisnik imena El mariachi, a sve ove godine hrvatsku Wikipediju uređuje i Darko Čokor.

Lijepa je to obljetnica, hrvatska wikipedija je prošla kroz dugo toga. Ja sam tu od 2004., sjećam se kad smo imali dvije tisuće članaka. Ja bih jednom tjedno pogledao sva uređivanja u tom tjednu. Zadnjih godina hrvatska wikipedija ima mjesečni prirast od tisuću članaka, priča Darko.

Darko je kao administrator na Wikipediji dosad uredio 34 tisuće tekstova. Ova riznica znanja peta je najposjećenija stranica na mreži svih mreža. Omiljena je među svim generacijama kojima je jedan klik dovoljan da pronađu sve ono što ih zanima.

Svatko tko ima pristup internetu može uređivati Wikipediju pa se često postavlja pitanje koliko su zapravo točni podaci koji se na njoj mogu pronaći. Veliko istraživanje provedeno 2013. pokazalo je kako u više od 83 posto članaka na hrvatskoj Wikipediji nije uočena pogreška te da je ona vrlo točan i pouzdan izvor informacija.

Besplatna i najveća enciklopedija na svijetu broji pet i pol milijuna tekstova, svaki je mjesec uređuje sto tisuća volontera iz cijeloga svijeta, a ta je brojka zahvaljujući njezinoj popularnosti iz dana u dan sve veća.