Brodska udruga tamburaša čuva i promiče tradicijsku glazbu

Brodska udruga tamburaša osnovana je u kolovozu 2007. godine. Iste godine, nakon prvih priprema, udruga organizira prvu Tamburašku promenadu u brodskoj tvrđavi u kojoj su sudjelovali brojni tamburaški sastavi a jedan od glavnih ciljeva Udruge od samih početaka bio je ponovno osnivanje gradskog tamburaškog orkestra, što je u listopadu 2007. godine (nakon 18 godina stanke) i omogućeno. 

Brodski tamburaški orkestar tako već u studenome 2007. godine održava svoj prvi nastup. Nakon toga slijede probe orkestra i pripreme za nastupe, od kojih je svakako najvažniji onaj početkom svibnja 2008. godine u sklopu najvećeg tamburaškog orkestra na svijetu, u programu Šokačka rapsodija, u Zagrebu.

Kako je Udruzi osnovni cilj očuvanje, promicanje, razvitak i unapređenje tamburaške glazbe, ista početkom 2008. organizira i odgojno-obrazovne seminare vezane uz tamburašku glazbu. Naime, u siječnju 2008. godine organiziran je stručni seminar u kojem je sudjelovao jedan od najpoznatijih tamburaša današnjice, Marko Benić. U veljači program je nastavljen predstavljanjem tamburaškog sastava Milenij, a u ožujku nastupom zbora iz Rovinja.

Također je organizirana i prva Zabava Brodske udruge tamburaša na kojoj su se tamburaši, a i njihovi gosti, ugodno družili uz zvuke tambure.
Tijekom ljeta 2008. godine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slavonskog Broda, Brodska udruga tamburaša organizira osam programa u brodskoj tvrđavi s ciljem vraćanja društvenih događanja u tvrđavu.

Brodski tamburaši gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i zasvirali: