Pjesnici, a zločinci?

Neron, Staljin, Hitler, Mussolini, Mao Ce Tung, Kim Il Sung, Radovan Karadžić, Osama bin Laden – svi su oni pjesnici koji su stihove radije pisali tuđom negoli svojom krvlju.

Bio je samo nešto više od godine dana vođe Sovjetskog Saveza naslijedivši Brežnjeva, mnogo duže šefovao je KGB-om, pa iako se Mađarima usjekao u pamćenje jer je 1956. godine aktivno sudjelovao u gašenju njihove revolucije, Jurja  Andropova, tog bezličnog i krutog vojnika partije koji je svojoj ženi pisao ljubavne pjesme, malo se tko danas sjeća.

Negdje na marginama ostao je i u knjizi njemačkoga povjesničara Ulicha Gottera, objavljenoj pod naslovom Tirani koji pišu poeziju, a koja tek čeka hrvatski prijevod, jer mnogo je u povijesti slavnijih od Andropova koji su svoje zločine začinjali prstohvatom lirike.

Možemo li pravedno ocijeniti poeziju krvnika poput Hitlera, Mussolinija ili Radovana Karadžića imajući na umu koliko su poubijali ljudi? Ima li među najvećim zločincima svijeta pravih pjesnika? – pita se u svojoj knjizi Ulrich Gotter, profesor povijesti staroga vijeka na Sveučilištu Konstanz u Berlinu.

Pogledajte reportažu iz emisije Pola ure kulture koju možete pratiti srijedom na HRT1 te na usluzi HRTi.