Početkom ožujka proglašenje najtrofejnijih izložbenih mačaka u Hrvatskoj

Prve ovogodišnje međunarodne izložbe mačaka u Hrvatskoj obilježit će proglašenje nacionalnih pobjednika za 2017. godinu, odnosno najuspješnijih mačaka prema plasmanu na izložbama tijekom prošle godine. Izložbe će se održati u subotu i nedjelju, 3. i 4. ožujka, u Westgate Shopping Cityju u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske.

Dvostruki nacionalni pobjednik u kategoriji odraslih kratkodlakih mačaka, Britanski kratkodlaki mačak Tiger, u Zagreb je doputovao izdaleka. Rođen je prije dvije i pol godine u Pragu i vrlo je neobičnih korijena jer je po očevoj liniji australsko - indonezijskog porijekla, a s majčine strane sadrži nasljeđe najboljih europskih linija ove pasmine koje su već polako izašle iz uzgoja pa je stoga ta kombinacija vrlo posebna.

Samo dva mužjaka u Europi potječu iz te linije i nerado se mužjaci prodaju za daljnji uzgoj, pa sam na njega čekala skoro dvije godine, ističe ponosna vlasnica Marina Han. Dodaje kako se za Tigera morala pomučiti te je u Zagreb stigao nakon mnogo dokazivanja i višestrukih provjera njene uzgajivačnice.

Na samom početku uzgajivač od kojega je potekao Tiger nije htio ustupiti tu liniju za daljnji uzgoj. Tek nakon nekog vremena kada se kroz naše sudjelovanje na izložbama uvjerio u našu profesionalnost odlučio se za prodaju. Naravno, sve uz vrlo rigorozne uvjete koji vežu svakog uzgajivača pogotovo kada uvodi rijetku liniju u svoj uzgoj, navodi Marina Han.

Naime, iako je Britanska kratkodlaka mačka vrlo popularna pasmina i kod nas i u Europi te ih ima mnogo u različitim bojama i kombinacijama, vrlo je teško dobiti kvalitetnu genetsku jedinku.

Tiger se brzo pokazao vrlo uspješan na izložbama, kako u zemlji, tako i inozemstvu. U relativno kratkom vremenu sa svojim je vlasnicima proputovao gotovo pola Europe i sudjelovao na 18 izložbi, s kojih se uvijek vraćao s titulom i nagradom. Često je proglašavan najboljom mačkom u tipu u svojoj pasmini, ali i najbolji u kategoriji te najljepšom mačkom izložbe.

Titulu nacionalnog pobjednika, koja se zaslužuje osvojenim bodovima na izložbama, prvi je puta osvojio prošle godine, a istu je titulu ponio i ove godine.

Uz ljepotu Tigera krasi i divan karakter, navodi njegova vlasnica, dodajući kako je izrazito mazan i druželjubiv i prema drugim mačkama i prema ljudima.

Tigera, kao i ostalih 150 vrhunskih izložbenih mačaka posjetitelji će moći pogledati u subotu od 12 do 21 sati i u nedjelju od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19.30 sati, a u nedjelju u 16.30 sati.