Mulatkinja koja će glumiti Ivanu Orleansku žrtva rasističkih napada

Odabir mlade mulatkinje koja će utjeloviti Ivanu Orleansku na skoroj godišnjoj proslavi francuske nacionalne heroine pokrenuo je na društvenim mrežama val rasističkih napada desničara.

Mathilde Edey Gamassou
(17) čiji je otac iz Benina, a majka Poljakinja, izabrana je između 250 kandidatkinja da ove godine utjelovi  Ivanu Orleansku na ivanjskim proslavama na kojima se svake godine u proljeće slavi pobjeda mlade djevojke u travnju 1429. nad Englezima u Orleansu u središtu Francuske.

Državna tajnica za jednakost spolova Marlene Schiappa je na Twitteru u četvrtak istaknula da u Francuskoj nema mjesta rasističkoj mržnji i fašističkim idejama. Benedicte Baranger, predsjednica odbora Ivane Orleanske žali zbog te polemike.

Ona je ispunila četiri mjerila izbora koje smo odredili: živi u Orleansu deset godina, školovala se u gimnaziji u Orleansu, katolkinja je i posvećena je osobama oko sebe, inzistirala je  predsjednica odbora koji je izabrao Mathilde Edey Gamassou.

Nema provokacije, ona će predstavljati povijest Francuske, svih nas, baš kao i druge Ivane prije nje, zaključila je.

Ovogodišnja proslava prekida opsade Orleansa tijekom stogodišnjeg rata odvijat će se od 28. travnja do 8. svibnja.

Internetske stranice krajnje desnice taj izbor nazivaju promicanjem mulata, početkom pokušaja pretvaranje povijesti u priču u kojoj će Arapi i crnci biti dijelom povijesti Francuske od samih početaka.

Antimuslimanska stranica Republikanski otpor čak je u jednom komentaru navela da će sljedeće godine  Ivana Orleanska nositi burku.