Na IRB-u otvoren Centar izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora

Novouređeni prostor BioProCro jedinstvenog transdisciplinarnog centra za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora, koji okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, mikrobiologije i ekologije, čije je uređenje s 980.000 kuna financirao Grad Zagreb, svečano je u četvrtak u otvoren na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Centar se sastoji od novouređenog uredskog prostora veličine 120 četvornih metara i laboratorijskog dijela, djeluje kao platforma koja ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj.

Time se omogućuje učinkovitije korištenje postojeće opreme, akumuliranog znanja, stručnosti i ljudskih resursa potrebnih za biotehnološko istraživanje mora u sklopu projekta "BioProspecting Jadranskog mora", ali i šire, što će omogućiti i uspješniji transfer znanja u gospodarstvo.

BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije, a takva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora BioProCro Rozelindra Čož Rakovac rekla je kako je uređenje prostora financijski pomogao Grad Zagreb, u kojem će biti smješteno 20-ak mladih znanstvenika koji će raditi na projektu.

Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna i na njemu će biti zaposleno po 10 doktoranata i postdoktoranata te dva administratora. Projektom je predviđena oprema za znanstvena istraživanja bioaktivnih molekula iz mora koje imaju biotehnološki potencijal, odnosno protutumorsko, anitviralno, antifugalno i antibaketrijsko, regenrativno i imunosupresivno djelovanje. To će odrediti hoće li ta molekula završiti farmakološkoj, prehrambenoj ili kozmetičkoj industriji, pojasnila je Čož Rakovac.