Najbolja zaštita od virusa HIV-a je dobra informiranost

U Hrvatskoj je od 1985. do listopada prošle godine evidentirano oko 1500 osoba zaraženih virusom HIV-a. Kako bi se društvo osvijestilo i upoznalo kako se HIV prenosi ili ne prenosi u Bjelovaru je održana konferencija s brojnim stručnjacima.

Po struci kuhar koji je radio u školskoj kuhinji, Mario Lemešić je prije sedam godina saznao da je HIV pozitivan. U prvi trenutak to je stvarno trenutak šoka, kaže. Mislim da tko god sazna da je HIV pozitivan ne može se osjećati uopće lagodno.

Kada se za to pročulo prije 4 godine u školi u kojoj je radio, bojkotirana je školska kuhinja, on je postao tehnološki višak. Sada je na bolovanju, ali želi se vratiti na staro radno mjesto.

Moja viremija je nemjerljiva već nekoliko što znači da prilikom svake kotrole krvi na Franu Mihaljeviću se ne može ustanoviti virus u krvi i nezarazan sam, tvrdi.'
Vana Žegerc, danas srednjoškolka, pohađala je školu u kojoj je Mario kuhao. Njezini roditelji su se bunili protiv toga, priznaje i smatra da je stvar u tome što  nisu svjesni kako se virus prenosi.

HIV se prenosi spolnim putem kada se tjelesne tekućine spolne dodiruju sa sluznicom, zatim s majke na dijete i direktnim unosom u krvotok, tu su najčepće situacije dijeljenja zajedničkog pribora za injektiranje droge kod ovisnika, objašnjava Tatjana Nemeth Blažić, dr.med.spec. epidemiologije na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Grljenje, razgovor, boravak u istoj prostoriji, dijeljenje pribora za jelo, ručnika, kupanja u bazenu - samo su neki od načina kako se HIV  - ne prenosi. A čovjek koji radi kao kuhar, ne predstavlja rizik za druge osobe.

U Hrvatskoj se godišnje otkrije 95 osoba zaraženih HIV-om. Najvažnije je testirati se i odmah početi s liječenjem jer tako se sprječava razvoj bolesti i zaraznost.