Mia Dimšić osvojila devet nominacija za glazbenu nagradu Porin

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Matis Absolute Loungeu sinoć su objavljene nominacije za jubilarno 25. izdanje Glazbene nagrade Porin. Glasačko tijelo u prvom krugu glasanja svoje favorite je biralo među ukupno 1645 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 35 kategorija.

Prema glasovima struke najviše nominacija, njih devet, osvojili su Mia Dimšić i njeni suradnici. Mijin album Život nije siv konkurira za Album godine te također i u kategoriji Najbolji album pop glazbe, dok je pjesma Bezimeni, sa spomenutog albuma, nominirana za Pjesmu godine. Album Život nije siv osvojio je nominacije i u kategorijama za najbolju produkciju i najbolju snimku, a naslovnica albuma konkurira za najbolje likovno oblikovanje. Album Božićno jutro nominiran je za najbolji album popularno duhovne glazbe. Mia Dimšić također konkurira za najbolju žensku vokalnu izvedbu s pjesmom Sunce, oblak, vjetar, koja je nominirana i za najbolji aranžman.

Osim Mije Dimšić, u atraktivnoj kategoriji za najbolju žensku vokalnu izvedbu nominirane su i Josipa Lisac i Antonela Doko. Za najbolju mušku vokalnu izvedbu ove godine nominirani su Jacques Houdek, Kedžo i Oliver Dragojević.

Za Pjesmu godine u konkurenciji su: pjesma Ako voliš ovu ženu koju izvode Željko Bebek i Oliver Dragojević, potpisana od autorskog tima Branimir Mihaljević i Nenad Ninčević, pjesma Bezimeni koju izvodi i autorski potpisuje Mia Dimšić, Biram od Detoura koju autorski potpisuje Nenad Borgudan, pjesma Predraga Martinjaka Neka ti plove brodovi koju izvodi Massimo te Reno 4 koju izvodi i autorski potpisuje Mile Kekin.

Parni Valjak te Chui i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije također se ističu s velikim brojem nominacija. Parni Valjak kao grupa nominirani su za najbolju izvedbu grupe s vokalom, a njihov kompilacijski album Antologija za tematsko povijesni album. Album Live in Pula nominiran je za najbolju produkciju i snimku te za najbolji koncertni album u čijoj kategoriji su još u konkurenciji Massimo i Zagrebački solisti s albumom Isti osjećaj te album Live Unpljugd 2 Gavella Psihomodo popa.

Album Chui ovu glazbu nominiran je za najbolji jazz album, a Chui i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije nominirani su za najbolju izvedbu i najbolju skladbu jazz glazbe, autora Tonija Starešinića. Album je nominiran i u prestižnoj kategoriji za Album godine gdje su mu konkurencija Natali Dizdar s albumom Iluzije, Jinxi i njihov album Pogrebi & pomiriši, Mayales za album Simbol za sunce te već spomenuta Mia Dimšić s albumom Život nije siv.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominacije su osvojili album Naša bila štorija - sljedećih izvođača: Severine, Gorana Karana, Danijele Martinović, Giuliana, Tedija Spalata, Arijane Čuline, Stefana Kokoškova i Snježane Sinovčić Šiškov, album Naša velika pjesmarica - The Great Yugoslav Songbook Vesne Pisarović te album Ono nešto naše Željka Bebeka.

Za najbolji pop album ove godine nominirani su Natali Dizdar s albumom Iluzije, Pogrebi i pomiriši grupe Jinx i ranije spomenuti album Život nije siv Mije Dimšić. U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Boris Štok, Carla Belovari i Fluentes.

U kategoriji Najbolji album jazz glazbe, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije ove godine ima čak dvije nominacije, jednu uz grupu Chui s albumom Chui ovu glazbu i jednu s Markom Toljom za album Stavi pravu stvar. Nominaciju za najbolji jazz album osvojio je i Zvjezdan Ružić Sextet s albumom Elfin Farewell.

U kategoriji za najbolji album klasične glazbe nominacije su osvojili Radovan Cavallin za album 11 Per 1 In 1, Aljoša Jurinić za album Chopin Alive te Pavao Mašić s albumom Johann Sebastian Bach: Umijeće fuge.

Sve nominirane pogledajte na NOMINACIJE 2018.

Finaliste glazbene nagrade na ceremoniji proglašenja nominacija predstavili su kolege glazbenici, poznati radijski i televizijski voditelji te predstavnici medija, a dobitnici u svakoj od 35 kategorija bit će poznati na svečanoj dodjeli koja će se održati 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni. Tko će sve osvojiti Porinove statue odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasanja, kada će birati najbolje od najboljih. 

Sve o jubilarnom 25. Porinu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrili su tajnica Upravnog odbora Porina Ivana Martinac i Mario Sedmak, urednik zabavnog programa HTV-a: